Психично болен нападна с нож дете в София

0

Психично болен нападна с нож дете в София. Мъжът е известен на целия квартал, съобщи Нова тв. Майката и момичето, което е жертва на последната му агресия, разказаха, че нападението е станало на пейка пред блока, в който живеят.

„Седяхме с мои приятели и си играехме на телефоните. Една приятелка го разпозна и каза: „Вальо!“ Той дойде, огледа пейките, на които седяхме, изви ми ръката, бутна ми телефона и ми посегна с нож. Разтичахме се. Моите приятелки казаха на две жени, които бяха наблизо, какво се е случило. Но те не реагираха“, разказа в ефира на „Здравей, България“ нападнатото дете.

Майката на момичето разбрала за нападението десетина минути по-късно.

„Тя каза, че е извикала патрул. Скрила се е във входа и е изчакала полицията. Аз дойдох и служителите на реда казаха, че не познават лицето. Показахме негова снимка от група в социалните мрежи. Час по-късно беше задържан“, разказва майката.

Жената допълва, че полицаите не са открили у него ножа.

„Задържаха го за 24 часа, а на другия ден ми се обадиха от „Детска педагогическа стая“, за да разпитат детето“, посочва тя.

По думите ѝ, когато отишла да вземе дъщеря си, за да отидат до 9-о РУ на СДВР – мъжът си бил вкъщи и стоял в съседния вход гол до кръста.

„Нападателят живее в съседния вход. Наблизо има училище. Има и детска градина. Нека всички отговорни институции обърнат внимание. Той притеснява децата, родителите. Напада възрастни жени зад блока. Той е агресивен и се нуждае от помощ“, подчерта майката на нападнатото момиче.

По повод поредния случай на нападение на психично болен адвокатът по медицинско право Мария Петрова попита защо заболяването се бърка с престъплението и държавата абдикира от функциите си, като прехвърля проблема на лекарите.

„Това, че даваме светлина на подобни случаи далеч не означава, че те са единствените. Смятам, че по този начин засилваме стигмата около психично болните. Нека не забравяме, че в България никой не може да бъде лекуван против волята му извън задължителното психиатрично лечение, за което се изисква решение на съответния Районен съд. Не може да бъркаме заболяванията с престъпленията. Интересно е защо експертите преценяват, че тези хора не могат да носят отговорност за стореното от тях и хвърлят топката в полето на психиатрите“, коментира Петрова. Тя призова „държавата да не абдикира от функциите си“.

Директорът на психиатричната болница „Св. Иван Рилски“ Цветеслава Гълъбова напомни: „Хората не приемат психично болните. Въпросът защо са сред нас е неправилен. Трябва да се питаме защо са в този вид. Това са хора, които имат нужда от грижа, не от заключване“.

Тя обобщи, че всеки четвърти-пети в психиатричната болница е с психоза след употреба на дрога.

Прегледана: 38985

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече