Гвоздейков разпореди спешна проверка на НКЖИ след инцидента в Плевенско

0

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков разпореди спешна проверка на организацията на дейностите на Националната компания „Железопътна инфраструктура“(НКЖИ), съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Проверката започва от днес и е до 19 юни. В обхвата на одита се включват финансовото управление и контрол на компанията, системите за управление на безопасността, както и процедурите за безопасни и здравословни условия на труд.

От министерството посочват, че повод за спешната проверка са зачестилите инциденти по жп мрежата, последният от които е от вчера вечерта.

Около 22 часа бързият влак от Варна за София блъсна двама служители на жп секция Враца. Двамата са извършвали планов ремонт на закрития за движение път 1 в участъка. Инцидентът стана в междугарието гарите Телиш-Горни Дъбник.

При преминаването на влака със скорост от 110 километра в час – единият от тях – техническият ръководител Димитър Цоков е ударен и загива на място, а колегата му е повлечен от въздушната струя, но е оцелял. Той е транспортиран в плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ със счупен ляв крак, контузия на гръден кош и на бял дроб, със счупени ребра вдясно.

От НКЖИ добавиха, че най-вероятната причина за тежкия инцидент е нарушение на инструкциите по безопасност.

„Не можем да допуснем компромис с правилата за безопасност в нито едно държавно дружество“, категоричен бе Георги Гвоздейков.

По думите му голяма част от ремонтните дейности се изпълняват от НКЖИ без прекъсване на влаковото движение и това налага още по-засилени мерки за безопасност и по-сериозен контрол на условията на труд на служителите.

Прегледана: 53085

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече