Шакира се отърва от съд

0

Колумбийската певица Шакира постигна споразумение с прокуратурата, за да избегне съдебен процес по обвиненията, че не е платила 14,5 млн. евро данък върху доходите си в Испания за периода 2012-2014 г.

Поп звездата бе призована днес в съда в Барселона, за да присъства на първия ден от процеса срещу нея за предполагаема измама към испанските данъчни служби. Многократната носителка на „Грами“ отрече да е извършила нещо неправомерно и каза, че е платила всичко, което дължи.

Случаят нашумя през 2018 г. В момента зависи от това къде е живяла Шакира през този период. Прокурорите в Барселона твърдят, че колумбийската певица е прекарала повече от половината от този период в Испания и следователно е трябвало да плати данъци върху световния си доход в страната, въпреки че официалното й местожителство все още е на Бахамите. Данъчните ставки са много по-ниски на Бахамските острови, отколкото в Испания. Прокурорите казаха през юли, че ще поискат присъда от 8 години и два месеца затвор и глоба от 24 милиона евро за певицата, която спечели фенове по целия свят с хитовете си на испански и английски в различни музикални жанрове, пише „Евронюз“.

Говорители на Шакира заявиха, че тя вече е платила всичко, което дължи, и допълнителни 3 милиона евро лихва.

Шакира отхвърли сделка, предложена ѝ от прокурорите за уреждане на нейния случай през юли 2022 г., като каза чрез испанската си агенция за връзки с обществеността „Llorente y Cuenca“, че: „вярва в своята невинност и избира да остави въпроса в ръцете на закона“.  Подробностите за потенциалната сделка не бяха оповестени публично.

Съдебният състав от трима съдии, начело с магистрата Хосе Мануел дел Амо ръководи процеса. Първоначално процесът трябваше да приключи на 14 декември.

Адвокатите на Шакира от барселонската фирма „Molins Defensa Penal“, казаха през ноември 2022 г., че тя не е прекарвала повече от 60 дни в годината в страната през въпросния период, добавяйки, че е трябвало да е прекарала половината година в Испания да се счита за фискален резидент. Нейните защитници твърдят, че тя е отсъствала дълго време от Барселона по време на световно турне през 2011 г. и след това е прекарала много време в САЩ като част от журито на телевизионното музикално шоу за таланти „The Voice“ на NBC.

Испанските прокурори не са съгласни и следователят Марко Хубериас написа през 2021 г. при приключването на тригодишното разследване по обвиненията, че е установил, че съществуват „достатъчно доказателства за престъпление“, за да може делото да се даде пред съда. 

В отделно разследване испанските държавни прокурори обвиниха Шакира през септември за предполагаемото й укриване на 6,7 милиона евро данък върху доходите й за 2018 г. Те я обвиниха, че използва офшорна компания, за да избегне плащането на данъци. 

Прегледана: 121725

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече