Отиде си Ивайло Дичев

0

Културният антрополог Ивайло Дичев е починал днес на 68-годишна възраст. Това съобщи в профила си в социалната мрежа дипломатът и бивш депутат Стефан Тафров.

„Почина Ивайло Дичев. Не мога да повярвам. Сбогом, приятелю!“, написа Тафров.

До последно Дичев беше преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, преподаваше във Франция и САЩ. Колумнист за ралични издания.

Ивайло Стефанов Дичев е роден в София на 28 март 1955 година. Той е син на писателя Стефан Дичев и на художничката Лиляна Дичева. През 1973 г. завършва гимназия в София, а след това и английска филология в Софийския университет. Работи като редактор във в. „Орбита“ и в издателство „Български писател“ (1985-1987), сътрудник в Информационния център към СБП.

От 1990 Ивайло Дичев е асистент в катедрата „Логика, етика, естетика“ в Софийския университет. През 1991 специализира в Сорбоната в Париж. Защитава докторат на тема „Проблемът за автора и целостта на творбата“ в Софийския университет и докторат във факултета по История и семиология на текста и образа в университета Париж-VII „Дени Дидро“ (1996).

Професор по културна антропология в Софийския университет (2001); директор на магистърска програма „Културна антропология“ (от 2002); създател и редактор на онлайн списанието за културни изследвания „Семинар БГ“ (www.seminarbg.eu); асоцииран преподавател в университета Париж-X.

Научните му изследвания и публикации са в областта на естетиката, социалните науки, политическата култура, градската антропология, балканските идентичности и новите медии.

Носител е на наградите за есеистика „Паница“, „Черноризец Храбър“ и „Димитър Пешев“.

Прегледана: 115835

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече