Първата година на Илън Мъск начело на Туитър – не можеше да е по-зле!

0

Първата година, през която предприемачът Илън Мъск, е начело на социалната мрежа „Екс“ (X), известна до неотдавна като „Туитър“ (Twitter), „не би могла да бъде по-лоша“. Онлайн платформата понесе „огромни щети“, обявиха експерти от технологичния сектор, цитирани от ДПА и БТА.

Днес, 27 октомври, се навършва една година, откакто милиардерът придоби социалната мрежа.

През тази година Мъск съкрати повече от половината служители на компанията, която управлява социалната мрежа, промени името й и беше замесен в поредица от публични спорове, свързани с модерирането на съдържанието, създавано от потребителите на „Екс“ („Туитър“).

Позовавайки се на своята вяра в „абсолютната свобода на словото“, Мъск възстанови профилите на редица потребители в социалната мрежа, блокирани преди това поради нарушения на правилата за ползване и безопасност в онлайн пространството, свързани с езика на омразата.

Онлайн платформата, на която е базирана социалната мрежа „Екс“ („Туитър“), е изправена и пред редица технически проблеми, свързани с технологични сривове и забавяне при обработката на съдържанието, създадено от потребителите. Тя е обект и на засилен контрол от страна на регулаторни служби в целия свят, които проверяват доколко спазва разпоредбите за предотвратяване на онлайн разпространението на вредно съдържание.

На въпрос, как определя първата година на Мъск начело на „Екс“ („Туитър“), анализаторът на онлайн социалните мрежи, който е основател и главен изпълнителен директор на комуникационната агенция „Батенхол“ (Battenhall) Дрю Бенви посочва, че „положението няма как да бъде по-лошо“. Той добавя, че решението на милиардера да смени името на социалната мрежа от „Туитър“ на „Екс“ е „влошило нещата на фона на променените нагласи на потребителите на онлайн медии поради увеличения поток от дезинформация през последните години“.

„Това, което средностатистическият потребител иска, когато прочете нещо, публикувано онлайн, е да разбере дали информацията се базира на реални факти или е измислица. В момента „Туитър“ не е мястото, където някой може да разбере това“, отбелязва Дрю Бенви.

Броят на публикациите в социалната мрежа, които съдържат реч на омразата, се е увеличил, откакто Мъск я придоби. Това сочат данните на организацията „Център за противодействие на речта на омразата, разпространявана онлайн“ (CCDH).

Резултатите от изследване, публикувано от нея през септември, показват, че 86 на сто от 300 публикации в „Екс“, при които е установена реч на омразата, не са били премахнати в продължение на седмица, след като за тях е било съобщено на модераторите на социалната мрежа.

Прегледана: 109325

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече