Илко Гетов: Откакто въведохме е-рецепти, продажбата на антибиотици спадна с 25%

0

За последната седмица продажбата на антибиотици е намаляла с 25%, каза заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, цитиран от БТА.

Тя заседава, за да изслуша министъра на здравеопазването, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ АД заради възникнали проблеми при въвеждането на електронни рецепти за антибиотици и за медикаменти за лечение на захарен диабет.

На 16 октомври се въведе електронното изписване на антибиотици и медикаменти за лечение на диабет, като целта беше намаляване на недостига на лекарства. До днес лекари и фармацевти спорят дали е трябвало да се въведе по този начин изписването на рецептите и дали, и как трябва да има генерично заместване, ако даден медикамент липсва.

Проф. Гетов допълни, че преди въвеждането на е-рецептите за антибиотици и антидиабетни лекарства е направена оценка на риска, която е публикувана, заедно с мотивите за нормативната промяна. Електронно изписване на рецепти е възможно от 2021 г. и този срок е достатъчен, за да може лекарите, които желаят да участват в системата, да го направят, допълни той. По думите му следващите промени, които предстоят да се въведат, предвиждат минимални изисквания за медицински и аптечен софтуер, който да бъде сертифициран, вместо всеки да работи със софтуер по своя преценка.

Системата за електронно изписване на рецепти функционира от декември 2021 г. и досега са били изписани 44 623 рецепти за всички видове лекарства по лекарско предписание, посочи още проф. Гетов. По думите му от тях са изпълнени само 3384 рецепти, което е малко над седем процента, и това е била една от причините да станат задължителни е-рецептите само за антибиотиците и медикаментите за лечение на диабет и да не се внася напрежение.

Най-много е-рецепти за антибиотици и антидиабетни лекарства са издадени през последната седмица от лекарите в София, Пловдив и Варна, посочи Ивайло Филипов, директор на „Информационно обслужване“ АД. По думите му над 80 на сто от рецептите са изпълнени.

В залата присъстват и управителят на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, ръководствата на съсловните организации на лекарите, на фармацевтите и на професионалистите по здравни грижи, омбудсманът, представители на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, представители на пациентски организации.

Прегледана: 56105

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече