Дървеници полазиха из цяла Франция

0

В Париж и други френски градове се появиха дървеници, които предизвикаха вълна от инсектофобия и повдигнаха въпроси за здравето и безопасността по време на Олимпийските игри през следващата година. 

Проблемът обаче не е уникален, казват експерти – всяка година в края на лятото се появяват дървеници, като обяснението е свързано с много пътувания, които хората предприемат през летните месеци. Така те често пренасят в багажа си дървеници от дестинациите, на които са почивали, обяснява ентомологът Жан-Мишел Беренгер пред британския Би Би Си.

И все пак, защо е толкова голямо притеснението от дървениците?

Параноята от дървениците

Ако никога не сте имали взимане-даване с тях, сигурно не знаете, че у потърпевшите те предизвикват паника години и години след първоначалния контакт. Ухапване, което не прилича съвсем на ухапване от комар? Дали пък не е дървеница? Няколко пъпки, изникнали близо една до друга? И това може да е от дървеници! На пода вкъщи случайно виждате някакво непознато, дребно насекомо? О, и това може да е дървеница, да! Хората, които някога са били хапани от дървеници, често пъти направо стават параноични за тях.

Тези паразити са особено разпространени в началото на 20 век, след което за няколко десетилетия сякаш изчезват от сцената. Към края на 1990-те години обаче те се завръщат с гръм и трясък. И са навсякъде: не само в мърляви студентски общежития, но и в шикозни хотели, скрити в употребени мебели, които купуваме по интернет или пък в куфара, по който са полазили от друг багаж в самолета. И бързо тръгват на поход за превземане на цялото жилище.

4000 до 6000 процента повече дървеници

„Има много доказателства, че през последните години дървениците бързо се умножават“, казва Хедър Линч от университета „Каледониан“ в Глазгоу. А Клаудия Казиг от една фирма за борба с вредителите смята, че през последните години броят на дървениците се е увеличил с 4000 до 6000 процента.

Според Линч има няколко причини за този гигантски ръст, най-вече, че хората пътуват много повече, летят със самолети, преспиват в хотели и така разпространяват вредителите. Тя предупреждава още, че напоследък дървениците са много по-устойчиви на препаратите, с които човекът се опитва да ги унищожи.

Как да познаем ухапване от дървеница

Как да установим, че сме нахапани от дървеници? Ухапванията, подредени в една линия, са типично доказателство. Също така: капчици кръв и черни петънца по чаршафите. Кръвта е от ухапванията, а петънцата са екскрементите на паразитите.

Откриете ли ги, веднага събирайте чаршафите и проверявайте дюшеците. Непременно ги обърнете наопаки, защото малките буболечки обикновено се крият отдолу. Откриете ли ги, спасението е само едно: да повикате службата за обезпаразитяване. Защото сами никога няма да можете да се справите с дървениците.

Как се случва обезпаразитяването

Самото обезпаразитяване не включва само отрова. „Носим уреди и загряваме жилището до 60-70 градуса“, обяснява Казиг. Фирмата за обезпаразитяване обучава и специални кучета, които откриват дървениците.

За съжаление само едно обезпаразитяване обикновено не е достатъчно. „Много е трудно да ги откриеш. Крият се в контактите и в ключовете на лампите, крият се зад лайсните, промъкват с в лаптопа, във фотоапарата, дори в книгите в библиотеката. И могат да оцелеят цяла година, без да пият кръв“, обяснява Казиг.

На всичкото отгоре дървениците снасят яйцата си из всичките тези скривалища. Така че може да се окаже следното: месеци наред уж ги няма, после обаче се появява новото поколение…

Как да предотвратите нашествие на дървеници в дома си

Борбата срещу тези паразити никак не е евтина. Най-добре е, разбира се, буболечките да бъдат изгонени още от самото начало – или направо присъствието им да бъде предотвратено. След пътуване веднага сложете багажа си във ваната: когато изпълзят, дървениците не могат да се покатерят по гладките стени на ваната. Винаги добре проверявайте дюшека и самото легло откъм главата и внимателно гледайте за издайническите черни петънца – разбира се, и за самите дървеници, които са едва няколко милиметра големи. Когато нощувате в хотел, винаги прибирайте дрехите за пране в затворен плик или торба – ако нещо е оставено по пода, дървениците могат да го налазят. Едно изследване на университета в Шефийлд показва, че миризмата на нечисти дрехи особено силно привлича паразитите.

Най-доброто решение след пътуване е да затворите целия си багаж във фризера за 48 часа – така дървениците със сигурност ще измрат. Помага и да изперете всички дрехи на 60 градуса. Казиг предупреждава обаче, че днешните икономични перални машини работят само няколко минути на 60 градуса, а това не е достатъчно, за да бъдат убити паразитите.

На летището във Франкфурт на Майн можете дори да подложите багажа си на проверка от обучени кучета – това е първото летище в Германия, което предлага такава услуга. Тя се извършва след предварително записване и струва 100 евро. Не е евтино, но ако дървениците проникнат в дома ви, тогава всичко ще ви излезе доста по-скъпо. Да не говорим за драмата и за паниката, която за години наред ще си остане загнездена в главата ви.

Автор: Карла Блайкер, Дойче Веле

Прегледана: 66140

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече