Сарафов: Пияните шофьори, причинили смърт, ще бъдат съдени за умишлено убийство

0

„На всеки, употребил алкохол и наркотици и причинил смърт, ще му се търси отговорност за извършено умишлено деяние.“ Това е обещал изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов на близките на жертвите от „войната по пътищата“. Сарафов и други представите на прокуратурата са се срещнали с родители и близки на загинали при тежки пътнотранспортни произшествия, информира пресцентърът на прокуратурата.

„Прокуратурата проявява нулева толерантност към всички шофьори, употребили алкохол и наркотици и причинили тежки пътнотранспортни произшествия със смъртни случаи. Ще бъдем абсолютно непримирими към тези престъпления“, казва сега Сарафов.

Пред близките той е потвърдил ангажимента на прокуратурата „за превенция на пътния травматизъм и подкрепа за бъдещи законодателни изменения, които да намалят тежките пътнотранспортни произшествия“. По време на срещата са обсъдени и проблемите, свързани с експертизите и техните срокове. Близките на загиналите при тежки инциденти са обърнали внимание, че предизвикването на катастрофи заради шофиране със скорост, която е далеч по-висока от разрешената, също би следвало да се разглежда като тежко деяние.

Практика във връзка с доказване на умисъл при катастрофите изобщо не е богата и досега сме виждали случаи, в които самата прокуратурата признава, че не може да защити в съда такава теза.

При катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков, например Върховният касационен съд прие, че шофьорът Кристиан Николов е действал при евентуален умисъл. При Георги Семерджиев, обвинен за тежката катастрофа пред столичния хотел „Хемус“, при която загинаха две млади жени беше даден на съд за непредпазливо престъпление. В мотивите си към 20-годишната присъда обаче Софийският градски съд обяви, че квалифицирайки формата на вината на Семерджиев като непредпазлива, прокуратурата е застъпила тезата, че се касае за небрежност, при която подсъдимият изобщо не е предвиждал възможното настъпване на резултата, но е бил длъжен и е могъл да го направи. Вместо това прокуратурата е можела да се мотивира, че Семерджиев е действал самонадеяно, което значи, че е предвиждал настъпването на тежките последици, обясни съдът.

Обвинения за евентуален умисъл бяха повдигнати и на Димитър Любенов. Той катастрофира на Околовръстното, убивайки французин. Бе установено, че е карал пиян и след употреба на наркотици. Той твърди, че е бил ескортиран от полицейска патрулка срещу заплащане.

Прегледана: 73030

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече