Руски писател осъден задочно на 8 г. каторга: Просто се радвам, че не съм там!

0

Той прогнозира не само какво ще се случи с Русия, но и собствената си присъда: обявеният от Кремъл за „чуждестранен агент“ руски писател Дмитрий Глуховски бе осъден задочно на 8 години в наказателна колония.

Руският автор на бестселъри, живеещ в изгнание, Дмитрий Глуховски бе осъден задочно в родината си на 8 години затвор в наказателен лагер. Присъдата бе произнесена за съзнателно разпространение на фалшива информация за руската армия, съобщиха световните агенции.

За критика на Путин това не представлява никаква изненада. Още в началото на май той прогнозира в интервю за АРД, че ще получи присъда от най-малко 8 години. „Просто съм щастлив, че не съм там и че тази присъда ще бъде произнесена в мое отсъствие“, заяви тогава той пред германската обществено-правна медия.

Законодателната промяна, правеща възможно неговото осъждане, бе приета след началото на агресивната война на Русия срещу Украйна, припомня АРД. Глуховски открито критикуваше т.нар. специална военна операция в каналите си в социалните мрежи. Той споделяше и информация за военни престъпления, дело на руски войници.

Без различни мнения

През април 2022 г., когато вече напуснал Русия, Глуховски написа, че войната в Украйна, „разпалена от Путин, става все по-ужасна и нечовешка с всеки изминал ден, а аргументите, поради които бе започнала, изглеждат все по-незначителни и фалшиви“, припомня Ей Би Си. През октомври 2022 г. писателят беше обявен от Москва за „чуждестранен агент“.

Точната законодателна формулировка за „престъплението“, извършено от Глуховски, е „съзнателно разпространение на невярна информация за руската армия, основано на политическа омраза“.

През май писателят сподели и следното: „Спомням си, че преди две години, когато все още живеех в Русия, можех на практика да кажа всичко. Руските власти не преследваха никого за това“. Глуховски обясни още, че от началото на войната ситуацията е много различна „и сега, когато Русия се превръща в истинска диктатура, руските власти не допускат никакво друго мнение, различаващо се от официалното мнение, от пропагандата“.

Роман на Глуховски прогнозира случилото се

Глуховски е познат на германската публика с трилогията си „Метро“, превърнала се в бестселър, припомня АРД. Той е работил и като журналист. През пролетта на тази година бе публикуван на немски и вторият том на научно-фантастичния роман „Граничен пост“. В книгата, която авторът е написал преди началото на войната, той разказва за една Русия, разпаднала се на отделни части след гражданска война. Страната е и напълно изолирана от Запада.

Книгата описва също така и разпространението на невролингвистичен вирус. Това е вид пропагандно отравяне, което влудява хората. На места в творбата се наблюдават стряскащи паралели с актуалната ситуация в Русия.

„Пушечно месо“

На въпроса на АРД защо много от сънародниците му изглеждат безразлични към войната, през май Глуховски отговори: „Разбира се, те осъзнават подсъзнателно не само това, че Русия в момента извършва военни престъпления, ами и че те – особено мъжете – могат да бъдат мобилизирани във всеки един момент и да станат „пушечно месо“. Ала съзнанието прави номера и човек просто игнорира това“.

Чак в края на юли Русия увеличи възрастовата граница на задължителната военна служба. Според новите правила мъжете могат да бъдат призовавани до 30-годишна възраст. Преди това пределната граница бе 27 години. На наборниците войници вече не се разрешава и да напускат родината си от деня на тяхното призоваване.

Източник:Дойче Веле

Прегледана: 77520

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече