Вижте как се източва здравната каса! Водят две деца лекувани в болница 12 пъти за година, без да са стъпили там

0

По документи две деца са лекувани в пловдивска болница 12 пъти за една година. Майка им обаче твърди, че те са здрави и изобщо не са постъпвали в лечебното заведение, съобщава OFFNews.

В края на юни дъщерята на Невена Дънешка иска да отиде на училищна екскурзия. Необходима е медицинска бележка, че е здрава. Оказва се обаче, че детето, според системата, в този момент се лекува в пловдивската болница „Сентрал онко хоспитал“.

Майката звъни в болницата.

„Казаха ми, че ще бъде изписана в събота и въпросът ми беше как е приета, като тя си е вкъщи здрава, и с на кого документите“, обяснява Невена.

Майката проверява електронното здравно досие на дъщеря си и с изненада открива, че от 2022 г. досега детето е лекувано 8 пъти – 7 от бронхопневмония и един път с алергия.

„Това е един вид злоупотреба, да се вземат пари от здравната каса и да се източва държавата по този начин“, смята Невена.

Ето какво показва справката от училището:

„От тези осем периоди – нито едно отсъствие, защото детето реално е било на училище, няма как да е било в болница“, коментира Биляна Хаджиева, директор на училище ОУ „Христо Смирненски“ в град Стамболийски.

Майката проверява и досието на сина си – и той се оказва лекуван 4 пъти в същата болница за същия период със същите диагнози, отново без родителя да подозира. Справката в детската градина на момчето:

„И в четирите посочени периода детето е посещавало детската градина“, казва учителят Елена Граматикова от ДГ „Звънче“ в Стамболийски.

Невена предполага, че болницата разполага с личните данни на семейството ѝ, тъй като преди години наистина са лекувани там.

„Излиза, че детето е чекирано с личната карта на майката. И аз попитах как така вие чекирате нещо, което го нямате, а и аз имам подмяна на личните документи през 2021 година“, казва тя.

Адвокатът на семейството казва, че за да се стигне до тук, някой е съставил документи с невярно съдържание и е подписал родителя.

„Остава въпросът кой е полагал подпис върху тези документи, отделно от това – след като те не са лежали в болница, фактите, които са изложени в медицинската документация, не съответстват на действителността“, коментира Мария Шаркова.

Майката подава жалба в Здравната каса, а оттам започват проверка.

„Към момента не може да се даде конкретен отговор на част от поставените въпроси, доколкото стартираната проверка не е приключила и все още се събират доказателства, необходими за изясняването на случая“, отговарят от там.

От отговора на НЗОК става ясно, че за 12-те хоспитализации на децата са платили около 15 хиляди лева на болницата.

Лечебното заведение отказва коментар преди да е приключила проверката.

Ако се докаже, че болницата е взела пари за лечение, което не е извършила, здравната каса ще прекрати договора с нея, но само за конкретната дейност. Касата разполага с два месеца, за да излезе с резултатите от проверката. Очакванията са да има заключения в началото на август.

Междувременно семейството ще сезира още и прокуратурата, и Комисията за защита на личните данни.

Прегледана: 83675

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече