Проверяват горски служители, купували на скандални цени руски джипове

0

В периода 8 април 2022 г. до 29 юни 2023 г. държавните горски предприятия са обявили обществени поръчки за закупуване на общо 340 високопроходими автомобила на обща стойност 19 222 000 лева. Възложителите на обществените поръчки са директорите на предприятията и отговорността по отношение на законосъобразността е изцяло тяхна.

Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в отговор на въпрос от Иван Иванов („БСП за България“), провокиран от журналистическо разследване относно закупуването на 365 високопроходими автомобила от държавни горски предприятия на стойност 25 млн. лева.

Министърът отбеляза, че Агенцията за обществени поръчки към МС осъществява външен предварителен контрол на случаен принцип.

По-конкретно Иванов даде пример със Североизточното държавно предприятие, където са закупени автомобили, произведени в Руската федерация, но на цени, далеч надвишаващи първоначалната прогнозна стойност и цената на такива с по-добри характеристики и качества.

Министър Вътев се позова на писмо на Върховната административна прокуратура от 20 юни т.г., с което е информирано Министерството на земеделието и храните, че материалите по образуваната преписка относно проведената от Североизточно държавно предприятие процедура са изпратени на координационната група по прилагането на ограничителните мерки на ЕС при Министерски съвет за вземане на отношение по компетентност. Процедурата е по доставка при условията на четиригодишен финансов лизинг на 92 моторни превозни средства на обща прогнозна стойност от 3 928 000 лева.

„Тяхна ще е оценката дали автомобилите, определени с решение на възложителя и произведени в Русия, попадат в забранителните списъци по регламентите на Съвета на ЕС“, обясни Вътев.

Прегледана: 87150

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече