За да не попадате на диня, лъхаща на ацетон: Купувайте само сезонни плодове!

0

Когато си купувате плод или зеленчук извън сезона, какъвто е случаят с дините в момента, на които не им е сезонът, най-вероятно те са третирани с химикал, който ускорява узряването. Това най-вероятно са турски дини. В Турция се използват доста химикали, които не са разрешени в ЕС. Това е едната възможност, но според мен е малко вероятна. Другата вероятност е просто вътре да е протекла спонтанна ферментация, която да развали динята.

Това заяви в студиото на „Събуди се“ по Нова телевизия доктор Сергей Иванов, молекулярен биолог и вирусолог от „Активни потребители“, коментирайки сигнала за диня с ацетон, който проверява БАБХ.

„Нека уточня, че няма ацетон в динята, а най-вероятно е развален продукт. Много често развалените продукти миришат по странен начин. На вкиснато много често. Миризмата на ацетон е просто тип ферментация. Със същия успех може да мирише на спирт, на парфюм или на нещо подобно. Съветът ми към хората е – когато ви мирише нещо на странно или на лошо, не го купувайте“, посочи той.

Доктор Иванов обясни и че много често, когато плодове и зеленчуци се купуват от пазара извън сезона им – те най-вероятно са вносни.

„И когато ядете такива плодове и зеленчуци, очевидно нещо, което не може да очаквате е да е нормален сорт. Нещо е направено, за да може той да расте рано. И много от тях са третирани с растежни регулатори, които ускоряват узряването. Но в случая най-вероятно се касае за най-масовия случай – просто за развален продукт, който е миришел на ацетон. В БАБХ едва ли ще открият нещо, защото твърде често бактериите, които предизвикват тази развала – това са доста нехарактерни бактерии, така че бих се учудил, ако излезе някакъв резултат“, подчерта той.

Прегледана: 85085

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече