Зеленски е в София, ще разговаря с министри, депутати и президента

0

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в България няколко минути след 12 часа. На летището го посрещна вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Новината за посещението съобщи най-напред премиерът Николай Денков тази сутрин. За визитата изтече информация предварително, което постави под съмнение дали ще се осъществи, заради съображения за сигурност.

В Телеграм канала си украинският президент също потвърди визитата си в България. „София. България. Ще проведа задълбочени преговори с премиера Николай Денков, ще се срещна с президента Румен Радев, висши чиновници, парламентаристи, политици, журналисти. Подкрепата в областта на отбраната, евроатлантическа интеграция на Украйна, срещата на НАТО, гаранции за сигурност и прилагане на формулата на мира“, написа той.

Държавният глава отпътува от Кишинев, Молдова, за София с български правителствен самолет. Визитата е еднодневна. Най-напред, той ще посети Министерския съвет за среща с Денков и Габриел. Ще бъдат подписани два документа – съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката. По-късно през деня българският премиер и неговата заместничка ще бъдат домакини на дискусия с участието на Зеленски, посланици, политици и представители на гражданското общество. Събитието ще бъде предавано на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

Предвидена е среща между президента и българския му колега Румен Радев. „Аз се обадих на президента и казах: „Ще идва Зеленски, така че – имайте го предвид, решете дали ще се видите с него.“ Това е начинът, по който да се търси конструктивен диалог“, разказа премиерът за комуникацията си с Радев. Зеленски ще се срещне и с лидерите на парламентарните групи, които внесоха декларацията в подкрепа на членството на Украйна в НАТО – това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН.

ПОЛИТИЧЕСКИ СБЛЪСЪК

Идването на Зеленски очерта отново политическите разделения в страната. В парламента раздорите около Украйна започнаха още от сутринта. Причината бяха поредица от законодателни предложения, свързани с воюващата страна, които бяха внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и в един случай от ИТН. Очевидно идеята на политическите сили беше предложенията да бъдат приети точно в деня на визитата.

Най-напред ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН прокараха решение за обновяване на военновременните запаси на министерството на отбраната. То беше внесено от Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Кирил Петков (ПП-ДБ) и Делян Пеевски (ДПС). Във въпросните запаси влизат оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, като те следва да бъдат заменени с новопроизведени такива. В тази връзка, правителството ще трябва да предоговори сроковете и количествата в договора, сключен между военното министерство и оръжейния производител ВМЗ Сопот. „Възраждане“ и БСП се противопоставиха с аргумента, че досегашните ни наличности от боеприпаси ще бъдат изпратени на украинската армия и нашите войници ще се окажат без снаряди в случай на война. От десницата, на свой ред, ги обвиниха, че със съпротивата си защитават интересите на Русия и на фирмите за утилизация, които обработват боеприпасите с изтичаща годност.

Следват и други проекторешения, свързани с Украйна. Сега се разглежда предложението българският енергиен министър да започне преговори с Киев за продажбата на оборудването за неосъществения ядрен проект „Белене“. В решението е записано, че преговорите следва да започнат в 30-дневен срок от влизането му в сила. Продажната цена следва да бъде не по-ниска от това, което българската държава е платила на Русия, а именно 601 617 133 евро или 1 176 660 837 лв. Отменя се старото решение на парламента от 2018 г., с което се възобновяваше търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“, съвместно със стратегически инвеститор. Идеята дойде от герберите, както те изрично изтъкнаха, и беше подкрепена от ПП-ДБ и ДПС. Трите формации твърдят, че проектът „Белене“ е свършен и това е единствената възможност да се реализира оборудването, а не да се нареже на скрап. И тук левицата и националистите бяха твърдо против, като обвиниха евроатлантическото мнозинство, че предава националните интереси.

Предстои да се обсъди и декларация в подкрепа на бъдещото членство на Украйна в НАТО. И тук вносители бяха Борисов, Пеевски, Христо Иванов и други водещи политически фигури от евроатлантическото мнозинство, като тук се включи и ИТН. Те осъдиха руската агресия срещу Украйна и подкрепиха нейния суверенитет и териториална цялост, както и евроатлантическото й бъдеще. В декларацията се призовават българските държавни институции да продължат с политическата, военната, военно-техническата, финансовата и хуманитарна помощ на страната, както и да подкрепят кандидатурата й за членство в НАТО, по-конкретно на предстоящата среща на върха на Алианса този месец във Вилнюс.

ИСТОРИЯ

Визитата на президента Зеленски в България е 17-ото му поред пътуване в чужбина от нахлуването на Русия в Украйна насам, информира БНТ. От началото на войната украинският президент е посетил 13 държави на 3 континента. Първото му посещение зад граница е във военно време е в Съединените щати. Всяко посещение зад граница на Володимир Зеленски има елемент, който носи силна символика, често в рамките на тези визити са постигани ключови договорености в подкрепа на Украйна за войната, а самият факт, че украинският държавен глава стъпва на територията на дадена държава е символ за доверие и силна връзка.

Прегледана: 86150

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече