Забраняват телефоните в клас

0

Нидерландското правителство забранява достъпа до мобилни телефони, смарт часовници и таблети в класните стаи, за да не пречат на обучението, съобщават Ройтерс и Би Би Си.

Инициативата се въвежда в сътрудничество с училищата и ще влезе в сила в началото на следващата година.

Ще има някои изключения, включително за ученици с медицински нужди или увреждания, както и за класове, насочени към цифрови умения.

„Въпреки че мобилните телефони са почти преплетени с живота ни, те не принадлежат на класната стая – заяви министърът на образованието Роберт Дейкграаф. – Учениците трябва да могат да се концентрират там и да им се предоставят всички възможности да учат добре. От научните изследвания знаем, че мобилните телефони нарушават това.“

Различни изследвания установяват, че ограничаването на времето, прекарано от децата пред екрана, е свързано с подобряване на познавателните способности и концентрацията.

Отделните училища ще трябва да договорят точните правила с учителите, родителите и учениците – включително дали искат да забранят напълно устройствата в училищата.

Схемата е резултат от споразумение между министерството, училищата и свързаните с тях организации. Тя ще бъде преразгледана в края на учебната 2024/2025 г., за да се провери доколко добре е работила и дали е необходима законова забрана.

Съобщението следва подобно решение на Финландия от миналата седмица. Нейното правителство обяви, че ще промени закона, за да улесни ограничаването на използването на телефони в училищата.

Други държави, включително Англия и Франция, също предложиха забрана на мобилните телефони, за да се подобри качеството на обучението.

Прегледана: 86325

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече