Нова афера на петричкия кмет Димитър Бръчков от ГЕРБ: Вижте как даде милиони на осъдения Велимир Магурев – съдружник на Румен Вълка и Иван Пилето

0

Поредна криминална афера на кмета от ГЕРБ Димитър Бръчков, оскубала бюджета на Петрич за сметка на чекмеджетата на олигарси от свитата на Бойко – през компрометирани обществени поръчки градоначалникът на Петрич е дал няколко милиона лева на криминално проявен бизнесмен, съдружник на гербопитеците Иван Пилето и Румен Вълка, разкрива Narod.bg, като се позовава на информация от вътрешен човек от прокуратурата.

На 21.07.2017 г., по време на първия мандат на Бръчката, както насмешливо наричат кмета на Петрич, между О. П. – възложител, и „БГ Л. КО“ ООД – изпълнител, е сключен Договор № 78/2017 г., с предмет: извършване на строително-монтажни дейности /СМД/ на обект: „Сграда РПУ“ и „Сграда РСПБЗН – П. – обновяване на административната инфраструктура“. Общата стойност на договорените СМД е 832 668.19 лв. без ДДС или 999 201.82 лв. с ДДС. Цената на изпълнение е 756 971.08 лв. без ДДС или 908 365.29 лв. с ДДС.

Преведено на български означава, че Община Петрич, под кубинката на кмета от ГЕРБ Димитър Бръчков, дава 1 млн. лева за саниране на сградите на полицията и пожарната в града на фирма „БГ Л. КО“ ООД, собственост на осъдения за измами с недвижими имоти и лихварство благоевградчанин Велимир Магурев, докладва информаторът на Narod.bg.

С писмо на ръководителя на У. О. О. П. е уведомена за Сигнал за нередност № 1627 и становището на органа за установени две нередности. Първата нередност касае нарушение на чл. 2, ал. 2 от ЗОП, изрязващо се в поставянето на ограничителни условия – критерий за възлагане, а именно обектът да бъде въведен в експлоатация от изпълнителя. Второто – неоснователно съществено изменение по см. на чл.116, ал. 5 от ЗОП на Договор № 78/2017 г. чрез изменение на срока за неговото изпълнение.

Въз основа на установените и регистрирани нередности е издадено Решение № РД-02-36-418/19.03.2021 г., с което са определени процентни стойности за изчисляване размерите на отделните финансовите корекции върху допустимите разходи по Договор № 78/21.07.2017 г. с изпълнител „БГ Л. КО“ ООД на стойност 832 668.19 лв. без ДДС на О. П.,

както следва: 5 % на основание т. 11, б. „б“ от Пр. 1 към Наредба за посочване на нередности, представляващи основания за извършване на финансови корекции, и процентните показатели за определяне размера на финансовите корекции по реда на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (Наредбата) по отношение нарушението на чл. 2, ал. 2 от ЗОП; 25% на основание т. 23, б. „а“ от Пр. 1 към Наредбата по отношение нарушението по чл.116, ал. 5 от ЗОП.

Решение № РД-02-36-418/19.03.2021 г., издадено от Д.Н. – З.-министър на регионалното развитие и благоустройството и Р. на У. О. на О. П. “. в растеж /ОПРР/ 2014 – 2020 г.“, с което е определена финансова корекция на О. П. в размер на 25% от допустимите разходи по Договор № 78/21.07.2017 г. с изпълнител „БГ Л. КО“ ООД.

На основание чл. 7 от Наредбата е зачетен по-високият процент (25%) спрямо установени нередности, с който е определен крайният размер на корекцията по решението. Съгласно придружаващата решението форма за изчисляване на финансова корекция, същата възлиза на 199 840,37 лв. спрямо реално отчетените и допустими за верификация разходи по договора с изпълнителя „БГ Л. КО“ ООД.

Прелюбопитно е и друго – фирмата на Магурев, изсмукала няколко милиона от Петрич с благословията на проваления Димитър Бръчков, вече е заличена от Търговския регистър.

Справка на Narod.bg показа още, че бизнесменът с досие Велимир Иванов Магурев е съсобственик и във фирма „Волф” ООД със собствениците на „Градус” – братята-роми от Панагюрище Иван и Лука Ангелови, едни от най-щедрите спонсори на шайката ГЕРБ.

Велимир Магурев е доста известен в родния си Благоевград като собственик на първата заложна къща „Виги“. Ортакът на Димитър Бръчков в серия златни обществени поръчки в Петрич бе подсъдим по 3 дела за измами с недвижими имоти. Тогава Магурев получи условна присъда и конфискация на имуществото, но преди потвърждаване на присъдата и от софийските съдебни инстанции по жалбите на ощетени благоевградчани той напусна областния център и се премести във Варна, където се захвана с крупен бизнес.

През 2009 г. “БГ ЛЕНД КО“ се появи в списъка на участвалите в скандалните заменки на Държавната агенция по горите – тогава компанията на Магурев придоби 20 000 кв. м в Каварна буквално за жълти стотинки – на цена 8.58 лв. на кв. м.

Бизнес връзките на ортака на Димитър Бръчков – Велимир Магурев, го вкарват в съдружие с други сенчести фигури от обръча на ГЕРБ като Иван Ангелов – Пилето и олигарха Румен Гайтански – Вълка.

Прегледана: 91325

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече