Любопитни факти за крал Чарлз Трети

0

Крал Чарлз Трети бе коронован официално в събота в Уестминстърското абатство в Лондон, следвайки традиция, която датира от около 1000 години. „Ройтерс“ представя някои слабо известни факти за монарха.

Първи кралски ученик

Чарлз е първият монарх, който е ходил на училище, тъй като всичките му предшественици са били обучавани от частни учители.

Той е учил в „Хил хаус“ в Западен Лондон, преди да постъпи в училище „Чийм“ в Бъркшър, което е посещавано от покойния му баща принц Филип.

След това е изпратен в „Гордънстаун“ в Шотландия, където Филип също е учил. Като част от образованието си той е прекарал два срока в гимназията „Гийлонг“ в Мелбърн, Австралия.

В колежа „Тринити“, Кеймбридж, е учил археология и физическа и социална антропология, но по-късно преминал към история. Прекарал е един семестър и в Университетския колеж на Уелс в Абъристуит, изучавайки уелски.

Спортна натура

Като млад принц Чарлз обичал ски, сърф и гмуркане. Той бил запален играч на поло повече от 40 години, докато се оттеглил от спорта през 2005 г., на 57 години.

Участвал е в състезания до 1993 г., като веднъж е получил двойна фрактура на дясната си ръка след падане, което наложило операция и присаждане на кост. Друго падане през 2001 г. също го отвело в болница.

Яздил е и като жокей аматьор в шест състезания през 1980-1981 г., като два пъти е бил втори.

Любител на музиката и изкуството

Чарлз е запален по изкуствата и по-специално по Шекспир, чиито произведения цитира няколко пъти, след като наследи майка си кралица Елизабет.

В училище той се научава да свири на пиано, тромпет и виолончело и се появява в редица театрални постановки, включително в главната роля в постановка на „Макбет“ на Шекспир. Обича операта и класическата музика, но също така посочва Ленард Коен като един от своите любимци.

Сред изпълненията, които той избра за специална болнична радиопрограма през 2021 г., бяха песни на The Three Degrees, Даяна Рос, Барбра Стрейзънд и Едит Пиаф.

Като принц на Уелс през 2000 г. той възроди традицията да има официален арфист.

Любител на природата

Чарлз е добре познат с кампаниите си за опазване на околната среда и дълбоката му любов към природата и заниманията на открито.

Неговият офис разкри през 2020 г., че след като посади дърво, той често поклаща приятелски някой клон, за да му пожелае всичко най-добро.

Сътрудници казват, че той е най-щастлив в градината на дома си в Хайгроув в Западна Англия или като покойната си майка, разхождайки се и ловейки риба в дивите имоти на шотландските домове на кралското семейство.

Той също така е написал детска книга, „Старецът от Лохнагар“, публикувана през 1980 г., за да забавлява по-малките си братя Андрю и Едуард с история за приключенията на един старец в провинцията около замъка „Балморал“ в Шотландия.

Покритите с пирен планини около „Балморал“ са били вдъхновение и за някои от акварелните му картини, част от които са показвани в изложби през последните 50 години.

Без обяд

Чарлз не обядва, а любимият му чай е „Дарджилинг“ с мед и мляко.

Прегледана: 98425

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече