Официално! Короноваха крал Чарлз Трети

0

Крал Чарлз III беше коронован на най-голямото церемониално събитие във Великобритания от седем десетилетия насам, разкошно и зрелищно събитие, датиращо от преди 1000 години.

Пред около 100 световни лидери и многомилионна телевизионна аудитория архиепископът на Кентърбъри, духовният водач на Англиканската църква, бавно постави 360-годишната корона на Свети Едуард върху главата на Чарлз, докато той седеше върху Трона от 14-ти век в Уестминстърското абатство.

От българска страна на церемонията присъстваха служебният премиер Гълъб Донев и Симеон Сакскобургготски.

Историческото и тържествено събитие датира от времето на Уилям Завоевателя през 1066 г., предшественик на 74-годишния монарх.

След като Чарлз III се възкачи на престола клетва на вярност пред него положиха коленичили епископът на Кентърбъри и престолонаследникът принц Уилям.

Втората съпруга на Чарлз, 75-годишната Камила, бе коронясана за кралица след него по време на двучасовата церемония, която, макар и вкоренена в историята, също е опит да се представи една гледаща към бъдещето монархия, като участващите в службата отразяват една по-разнообразна Великобритания и лидери от всички вероизповедания.

За една нация, която се бори да намери пътя си в политическия водовъртеж след излизането си от Европейския съюз и да запази позициите си в новия световен ред, нейните поддръжници казват, че кралското семейство осигурява международно внимание, жизненоважен дипломатически инструмент и средство да остане световната сцена, коментира „Ройтерс“.

„Никоя друга страна не би могла да се покаже толкова ослепително – процесии, тържества, церемонии и улични партита“, каза премиерът Риши Сунак.

Въпреки ентусиазма на Сунак, коронацията се провежда на фона на кризата с цената на живота и обществения скептицизъм, особено сред младите, относно ролята и значението на монархията.

Съботното събитие беше в по-малък мащаб от организираното за кралица Елизабет II през 1953 г., но все пак се стремеше да бъде зрелищно, включващо набор от исторически регалии от държавата от масивно злато и украсени със скъпоценни камъни мечове до скиптър, в който е вграден най-големият безцветен диамант в света.

Чарлз автоматично наследи майка си като крал в момента на смъртта й миналия септември и коронацията не е от съществено значение за правомощията му, а се разглежда като средство за легитимиране на монарха по публичен начин. Църковната служба бележи Божията благословия за новия монарх и управлението му.

Кралят и кралицата напуснаха Бъкингамския дворец за абатството в модерната черна юбилейна карета Diamond State, придружени от кавалеристи, носещи блестящи нагръдници и шлемове с пера.

Стотици войници в алени униформи и черни шапки от меча кожа се наредиха по пътя по The Mall, големият булевард, водещ към Бъкингамския дворец. Десетки хиляди пренебрегнаха лекия дъжд, за да се съберат в тълпа от повече от 20 ред на някои места, за да гледат това, което някои смятат за исторически момент.

Не всички обаче бяха там, за да аплодират Чарлз, стотици републиканци освиркваха и развяваха плакати с надпис „Не е моят крал“. Имаше и шотландци, призоваващи за независимост от Обединеното кралство. Повече от 11 000 полицаи бяха разположени, за да пресекат всеки опит за безредици.

„Това е неравнопоставена и остаряла система, защото има наследствен милиардер, роден в богатство и привилегии, който основно символизира неравенството на богатството и властта в нашето общество“, каза депутатът Клайв Луис, който беше сред протестиращите срещу монархията.

Вътре в абатството, украсено с цветя и знамена, политици и представители на нациите от Британската общност заеха местата си заедно със знаменитости, включително актьорите Ема Томпсън, Маги Смит, Джуди Денч и американската певица Кейти Пери.

Голяма част от церемонията включваше елементи, които предшествениците на Чарлз до крал Едгар през 973 г. биха разпознали, казаха служители. Коронационният химн на Хендел „Свещеникът Садок“ беше изпят както при всяка коронация от 1727 г. насам.

Но имаше и нови елементи, включително химн, композиран от Андрю Лойд Уебър и изпълнен при короноването на Камила, и госпъл хор.

Внукът на Чарлз, принц Джордж, и внуците на Камила влязоха в ролята на пажове и въпреки че службата е християнска, накрая имаше „безпрецедентно поздравление“ от религиозни лидери.

Въпреки това нямаше официална роля нито за по-малкия син на Чарлз, принц Хари, след скандала му със семейството му, нито за кралския брат принц Андрю, който беше принуден да напусне кралски задължения заради приятелството си с покойния американски финансист Джефри Епщайн, осъден сексуален престъпник.

Те седяха на третия ред зад активните членове на кралското семейство.

Чарлз изглеждаше сериозен, докато се заклеваше да управлява справедливо и да подкрепя англиканската църква – на която той е титулярният глава – преди най-свещената част от церемонията, когато беше помазан по ръцете, главата и гърдите си от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби със свето масло, осветено в Йерусалим.

След като му бяха връчени символични регалии, Уелби постави короната на Свети Едуард на главата му и събралите се извикаха „Бог да пази краля“.

След службата Чарлз и Камила отпътуваха с четиритонната карета Gold State, изработена за Джордж III, последният крал на американските колонии на Великобритания. Кортежът премина до Бъкингамския дворец в продължение на дълга една миля процесия от 4000 военни.

Това бе най-мащабното събитие от този вид във Великобритания след коронацията на майката на Чарлз – Елизабет Втора.

Източник: Дневник

Прегледана: 98260

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече