Опасна статистика: 60% от българите с недостиг на витамин Д. Излагайте на слънце краката и ръцете, но…

0

Над 60 на сто от българското население имат недостиг на витамин Д. Набавянето на витамина трябва да става чрез излагане на слънце за два часа на ден, три пъти в седмицата, но само на ръцете от лактите надолу и на краката от колената надолу.

Това каза дерматологът доц. Жана Казанджиева от Александровска болница, при откриването на кампанията „Евромеланома“ в пресклуба на БТА. Във фокуса на инициативата е превенцията на рака на кожата.

Доц. Казанджиева припомни възможността за проверка на UV-индекса чрез различни мобилни приложения. Ако приложението показва индекс в зелена зона, не се налага ползването на слънцезащита, обясни дерматоложката.

Сред мъжете има десет процента по-висок риск да развият меланом в сравнение с жените, посочи д-р Гриша Матеев от Александровска болница. Причината за повишения риск е работата на открито, извършвана за много часове на ден. Кумулацията на слънчево облъчване увеличава риска от поява на патология.

По думите му в държавите с ранна и навременна диагностика, както и заради застаряването на населението, се откриват повече случаи на меланом. Необходимо е да се повиши обществената информираност за рака на кожата, да се намали умишленото излагане на слънце без фотозащитни или други предпазни средства, както и всеки човек редовно да преглежда кожата си за съмнителни бенки.

Меланомът се индуцира от изгаряне в ранна детска възраст, припомни проф. Снежина Василева, дерматолог в Александровска болница. По думите ѝ трябва да се обърне внимание за съмнителни бенки или петна и по гърба, дланите, стъпалата.

Рискови зони са и долната трета на подбедрицата и окосмената част на главата. В окосмената част на главата може да има бенки, които се променят много бързо, предупреди лекарят. Немеланомните кожни тумори започват след 50-годишна възраст, като те могат да бъдат открити навреме, да бъдат оперирани и рядко застрашават живота, каза още проф. Василева.

Антарктическата ни експедиция е рекламно лице на кампанията „Евромеланома“ в България, каза дерматологът д-р Иван Богданов от болница „Токуда“. На Антарктика има много слънце, няма фини прахови частици, няма какво да разсейва светлината и има много отразяващи повърхности, а всичко това налага сериозна фотозащита за хората, които са там, допълни той.

Педи две години е започнало проучване за общото количество на ултравиолетова светлина, която получава всеки от работещите на открито, и първите данни от резултатите бяха стряскащи, тъй като някои дози се равняваха на доза, получена от работник на открито в скандинавска държава, която би натрупал за две години, добави той.

В италианската база на Антарктика няма облаци, почти няма валежи, през лятото слънцето не залязва и UV – индексът е много висок, каза още дерматологът. Сега се очакват резултатите от проучвания, които са направени там. Най-високата температура, измерена при базата на Италия, е минус 12 градуса, но всички задължително трябваше да бъдат защитени от слънчевите лъчи, допълни той.

На 10 май, в рамките на кампанията „Евромеланома“, в различни градове ще се извършват безплатни прегледи, като тази година инициативата е насочена към тийнейджърите, каза д-р Валерия Матеева от Александровска болница.

Прегледите са само за профилактика на рак на кожата. Подробна информация кои дерматолози ще се включат в кампанията ще се публикува на сайта на Българското дерматологично дружество. Досега са проведени 17 кампании, в които са прегледани над 28 хиляди пациенти.

Прегледана: 100155

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече