Биолози откриха, че може да се отслабва, докато се яде мазно

0

Учени от Калифорнийския университет в Ървайн са установили в изследване с гризачи, че блокирането на определен протеина позволява да се поддържа нормален метаболизъм при диета с високо съдържание на мазнини, пише сп. „Нейчър къмюникейшънс“, цитирано от БТА.

Биолозите са се фокусирали върху белтъчен комплекс, който участва в контрола на енергийния баланс на организма. Например, когато нивата на кръвната захар са ниски, белтъчният комплекс може да ускори разграждането на мазнините, за да се получи енергия от тях. Учените знаят, че консумацията на големи количества мазнини блокира активността на тези белтъци, което води до нарушаване на метаболитния баланс. Все още обаче не е проучено как точно клетките блокират този механизъм.

Учените допускат, че компонент на белтъчния комплекс, наречен SAPS3, играе важна роля в този процес. Те са се опитали да блокират въпросния протеин при мишки и са им давали храна с 45 процента съдържание на мазнини.

Блокирането му е позволило на мишките да поддържат нормален енергиен баланс въпреки консумацията на големи количества мазнини. Те поддържали нормално тегло, избягвайки затлъстяването и развитието на диабет.

Изследователите са започнали работа по създаването на молекули, които могат да блокират SAPS3 и да възстановят нормалния метаболизъм.

Прегледана: 66765

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече