Афера в Петрич: Кметът от ГЕРБ Димитър Бръчков завладява читалище с Живко Лебеда – фалирал бизнесмен-дедесар

0

Печално известният кмет на Петрич от шайката ГЕРБ Димитър Бръчков има таен план за овладяване на местното читалище „Братя Миладинови 1914“, в което общината хвърля колосалните 4 милиона лева за ремонт, в съдружие с провален бизнесмен – дедесар, познат в региона като Живко Лебеда. И долуописаната афера отива на бюрото на Лаура Кьовеши като сигнал от Narod.bg.

Кметът Бръчков под погледа на Живко Лебеда

Нашият източник разкри ексклузивно, че въпросният пишман предприемач е Живко Карадалиев, в момента общински съветник и дори председател на Комисията по жалби, обществен ред и контрол изпълнението на решенията на Общински съвет.

Освен местен политик, Живко Лебеда е и кръчмар – държи дискотеката „Сити клуб“, разположена в ремонтираното читалище „Братя Миладинови 1914“, докато е член на читалищното настоятелство.

Живко Лебеда долетя на поредното заседание на Общинския съвет

Именно Лебеда и Димитър Бръчков стоят зад схемата за източване на милиони от ремонта на читалището, като целта на тандема е хем да го ремонтира, за да го превземе лъснато и готово за свои бизнеси, хем да усвоят някои друга пачка покрай строителните дейности, категоричен е източникът на Narod.bg.

Безобразията в Петрич не свършват дотук – в момента зданието се ремонтира от… деца, което ясно е вижда от снимките, предоставени на Narod.bg.

На кадрите очевидно непълнолетен циганин без каска или каквито и да било защитни средства се изявява като майстор на обекта, превърнат с касичка от кмета на ГЕРБ Димитър Бръчков.

Фактът, че кметският любимец Живко Карадалиев – Лебеда държи кръчмата „Сити клуб“ в читалището, само по себе си е погазване на закона.

Ето какво казва в чл. 3, т. 4 Законът за народните читалища:

(4) (Нова – ДВ, бр. 42 от 2009 г.) Народните читалища нямат право да предоставят собствено или ползвано от тях имущество възмездно или безвъзмездно:

1. за хазартни игри и нощни заведения (каквото е „Сити клуб“);

2. за дейност на нерегистрирани по Закона за вероизповеданията религиозни общности и юридически лица с нестопанска цел на такива общности;

3. за постоянно ползване от политически партии и организации;

4. на председателя, секретаря, членовете на настоятелството и проверителната комисия и на членовете на техните семейства.

Първо – „Сити клуб“ реално е дискотека, каквато не може да съществува в рамките на читалищната сграда, второ – собственост е на общинаря Живко Карадалиев, който, както вече споменахме, е член на читалищното настоятелство.

Вече стана ясно, че самото съществуване на дискотеката „Сити клуб“ в помещение на читалище „Братя Миладинови“ е закононарушение. Макар че реално е кръчма, в която се консумира алкохол и придружаващите го „екстри“, заведението на Лебеда е регистрирано като „зала за обучение на диджеи“, макар че в Петрич още не са виждали завършили такъв курс. Така с цената на ново престъпление е заобиколен законът и верният на кмета Живко Лебеда продължава да е горд собственик на локала.

Всичко това очевидно няма никакво значение за кмета от ГЕРБ Димитър Бръчков, понеже именно общинарят Лебеда, наричан още и Козата (заради стадото, което отглежда в рамките на бившето танково поселение, б.ред.), се грижел за доброто настроение на гербопитека, като в „Сити клуб“ му предоставял любимата музика, алкохол и, както се твърди, колумбийски екстри, което може лесно да се установи с тест, стига на прокуратурата да ѝ е интересна темата за забавленията на големците от ГЕРБ (този супер скандал ще бъде обект на наша следваща публикация, б.ред.).

Цялата тая криминална схема е възможна благодарение на петричкия прокурор Стоян Дундев, приближен до кмета Бръчков, смята информаторът на Narod.bg. Петричкият „Ценко Чоков“, както наричат кмета от ГЕРБ, дори празнувал посрещането на 2022-а във въпросния незаконен бар – зала за обучение на диджеи, с което демонстративно подкрепя неговото съществуване в разрез със закона.

За да е завършено престъплението, Димитър Бръчков планирал да отвори своя сладкарница в читалище „Братя Миладинови“, която към момента вече се е сдобила с остъклена тераса.

Съдружникът на Бръчков в далаверата – Живко Карадалиев, преди години е бил съден за ДДС измами, а днес реално е фалирал бизнесмен, като фирмите му са в ръцете на частни съдебни изпълнители, но пък за сметка на това е в екипа съветници на кмета от ГЕРБ. Според неофициална информация в досието му има и обвинения в педофилия.

Преди време именно Лебеда бе част от местната коалиция „Заедно за промяната“, която се обяви срещу бившия кмет Вельо Илиев като кандидат за нов мандат за общински кмет и подкрепи кандидата на ГЕРБ Димитър Бръчков, който тогава спечели.

В ново време Живко Лебеда се присламчи към Стефан Янев и бутиковата му партия „Български възход“, която на последните избори не успя да влезе в парламента. Заради реномето му, обаче, все пак бе изритан от „Възхода“ и не успя да се намърда в листите.

Прегледана: 76340

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече