Какво празнуват на Свети Патрик ирландците?

0
Днес хората се обличат в зелено, ядат зелена на цвят храна и дори пият зелена бира

Ирландците и техните потомци по целия свят отбелязват празника на Свети Патрик. Свети Патрик е светецът – покровител на Ирландия, въпреки че е роден във Великобритания около 385-ата година от новата ера.

Празникът на Свети Патрик е започнал да се отбелязва първо в Бостън през 1737 г. Днес около 33 милиона американци твърдят, че имат ирландски корени, така че честванията в САЩ са мащабни.

На този ден се организира тържествен парад в Дъблин, на който присъстват стотици хиляди хора.

В Чикаго реката се боядисва зелена. Най-големият парад се очаква в Ню Йорк, а в Южното полукълбо най-големи чествания ще има в Сидни.

Според легендата Свети Патрик използвал растяща в Ирландия детелина като символ на Светата Троица, когато проповядвал. Сред чудесата, приписвани на светеца, са прогонването на змиите от Ирландия.

В разказите за Свети Патрик освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго – че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало.

Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник.

Оригиналният цвят на дрехите на Свети Патрик е бил син, но заради използваната от него детелина по време на проповедите почит на светеца се отдава чрез зеления цвят. На празника хората се обличат в зелено, ядат зелена на цвят храна и дори пият зелена бира.

Един от популярните ирландски тостове в чест на Св. Патрик гласи: „Нека покривът над нас никога не падне и нека ние, приятелите, под него никога не поддадем!“

Любопитни факти:

• Св. Патрик е един от светците покровители на Ирландия, който според популярната легенда избавил ирландците от змиите.

• Св. Патрик не е ирландец. Той е роден в Уелс.

• Рожденото име на Св. Патрик не е Патрик. Неговото истинско име всъщност е Мейуин Сукат.

• Днес има над 100 мъжки и женски разновидности на името Патрик.

• Дълги години синьото е цветът, който се асоциира най-често със Св. Патрик, затова и все още ирландският президентски символ е син. В миналото ирландците свързвали зеления цвят с нещастие.

• Денят на Св. Патрик не е само национален празник на Ирландия. Той е признат за национален празник и на миниатюрния карибски остров Монсерат, който има около 4000 жители. През 17 век островът се превръща в дом на голям брой ирландски емигранти.

• Първият парад в чест на Деня на Св. Патрик противно на очакванията не се е състоял в Ирландия, а в САЩ. На 17 март 1762 г. ирландски войници, служещи в английските войскови части, марширувайки прекосили Ню Йорк под звуците на типична ирландска музика. Така те показали своята ирландска принадлежност.

Прегледана: 92480

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече