Две мъжки мишки се сдобиха с потомство

0

Японските учени успяха да получат потомство от два мъжки мишки, съобщи The Telegraph,  позовавайки се на резултатите от проучване на професор Кацухико Хаяши от Университета в Осака. Ученият още не е публикувал изследването, но то вече беше представено на Международната среща за редактиране на човешкия геном в Института „Франсис Крик“ в Лондон.

Експериментът включва създаването на стволова клетка от мъжка кожна клетка и след това отстраняването на Y хромозомата и дублирането на Х хромозомата, което й позволява да се превърне в яйцеклетка.

Откритието има огромен потенциал – техниката може да позволи двама мъже да имат деца, а също така може да се използва при безплодие при жените.

Използвайки този метод в Осака са направени 600 опита и са родени 7 малки мишки, които водят след това нормален живот и са в състояние да придобият собствено потомство.

В същото време учените подчертаха, че ще бъдат необходими много повече изследвания и ще бъдат разгледани други важни въпроси по тази тема, преди такъв метод да бъде тестван публично.

Това не е първият път, когато са правени подобни опити. През 2018 г. учени от Китайската академия на науките успешно се сдобиха с мишки от двама бащи, но малките не бяха здрави и умряха след кратко време.

Прегледана: 97075

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече