„Златната ограда“ на петричкия кмет Димитър Бръчков от ГЕРБ: Дублиране на дейности, фиктивна работа, завишени цени

0

Сагата със „златната ограда“, вдигната в Петрич по заръка на кмета от ГЕРБ Димитър Бръчков, което престъпление влиза директно в папката с документи за Европейската прокуратура, продължава в Narod.bg.

Вече ви разказахме за плоската схема на гербаджията, претендиращ за място в сърцето на Бойко Борисов – как стойността на оградата на градския парк с дублиране на дейности, фиктивна работа и завишени цени е надута до куриозните 279 000 лева с ДДС.

Информаторът на медията, запознат детайлно с начините на работа на Димитър Бръчков, предостави и документи, които редакцията ще подаде като сигнал до българския офис на европрокурор №1 Лаура Кьовеши, която да накара българското държавно обвинение да се размърда и провери цялата работа на пробития кмет от ГЕРБ.

Проста сметка

Разследването показва, че става дума за две обществени поръчки – едната от 2018-а, другата от 2020-а. Първата е за изграждане на градския парк по договор №47/16.04.2018 за  възлагане на обществена поръчка за строителство №BG16RFOP001-1.035-0001-C01-S-01 с предмет „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СМР ПО ПРОЕКТ „ПОДОБРЯВАНЕ НА ГРАДСКА СРЕДА В УПИ XXV, КВ.53, ОТРЕДЕН ЗА ГРАДСКИ ПАРК”.

Тук договорът е сключен между община Петрич и Обединение „БГ-КО-Петрич” ДЗЗД и е на стойност 4 382 575.20 лева с ДДС. Всичко това – с подписа на кмета Бръчков.

Втората е специално за изграждане на ограда на парка, основната работа по която би трябвало да е вече свършена още през 2018-а. До нея единствения „допуснат” участник ДЗЗД „ФЕНСИС 2020” печели безапелационно с предложена цена от 232 400.00 без ДДС или 278 880.00 с ДДС.

Кметът от ГЕРБ подписва договора за възлагане на обществената поръчка на 01.04.2020 г.

А ето и разбивка на парите, за да стане ясно как се краде в Петрич:

Като се абстрахираме от всички факти за дублираните, фиктивни дейности и завишени цени, можем да пресметнем, че себестойността на 1 линеен метър от оградата се оказва наистина златен – избраната от кмета Димитър Бръчков фирма загражда 418 метра с плетена мрежа, 288 метра с оградни пана и поставя 2 врати по 6 метра, общо 718 линейни метра за общата стойност 278 880.00 лева с ДДС или грубо по 390 лева за 1 линеен метър!

За да стана практически видно какво означава 390 лева на линеен метър, ще сравним пробитата обществена поръчка на кмета Бръчков с аналогична за строеж на ограда, спусната обаче от МВР за имот на Вътрешното министерство, намиращ се в съседство, дори в един и същ урегулиран поземлен имот (УПИ), където е било граничното поделение на Петрич.

И двете огради се намират в терена на градския парк на Петрич, където е и болницата.

Тук МВР притежава няколко сгради, които вече са отделени с 300 метра ограда от градския парк.

Ограждението е еднотипно със „златната поръчка“ на Димитър Бръчков, само че забележете стойността – 13 000 лв. без ДДС или 15 600 лева с данъка, т.е., по 52 лева за линеен метър. Изводът – МВР пуска поръчка и прави своя ограда почти 8 ПЪТИ под цената, която плаща гербаджията Бръчков за същата вид дейност.

От Narod.bg обещават съвсем скоро да разкрият нова схема на кмета на Петрич Димитър Бръчков, която отива на бюрото на Лаура Кьовеши.

Прегледана: 93975

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече