Внимание! Сапунените сериали са вредни почти колкото дрогата

0

Сапунените сериали могат да бъдат също толкова вредни, колкото и пристрастяването към наркотиците, защото могат да увредят мозъка и да да причинят „обща апатия, раздразнителност, личностни разстройства и дори деменция“, показва изследване на австрийския невролог Ервин Хелингер от университета в Залцбург, цитиран от БГНЕС.

Според него сапунените сериали представляват заплаха поради действието на „огледални“ неврони.

Именно в сапунените опери всички ситуации са представени изключително опростено и повърхностно, а героите са представени чрез стереотипи, с които лесно се идентифицираме. И точно за това са отговорни невроните, които са от съществено значение за разбирането на поведението и намеренията и за научаването на умения чрез имитация. Заради тях мозъкът започва да мисли, че правилата и механизмите на измислицата работят в действителност, казва ученият.

Всеки знае, че докато гледаме филм, понякога можем да развием толкова силна връзка с някой от героите, че да се чувстваме сякаш това, което се случва на него, се случва на нас или на любим човек, така че страдаме с него, мразим виновника и се надяваме да бъде наказан.

Някои хора могат да се идентифицират с филмови или телевизионни герои толкова много, че започват да говорят за тях, сякаш са истински. Тъй като историята продължава безкрайно и се развива бавно, имаме време да изпитаме емоциите по същия начин, както и героите. Част от зрителите са искрено разстроени и недоволни, когато любимият им сапунен сериал най-накрая свърши. Липсват им главните герои, дори могат да се почувстват „празни“.

За всичко това са отговорни „огледалните“ неврони. Те могат да ни отдалечат от реалността и да изкривят представата ни за реалността. Този вид интензивна емоционална ангажираност означава, че мозъците ни произвеждат повече от хормоните кортизол и адреналин. Като си играят непрекъснато с емоциите ни, сапунените сериали причиняват физически дисбаланси.

Като допълнително доказателство за лошия ефект на сапунените опери върху мозъка, тестовете, проведени от испанския Национален център за оценка на висшето образование (Ceneval), показват, че младите хора, които често гледат мелодраматични сапунени сериали, са получили средно 12 точки по-ниски резултати на приемните изпити отколкото тези, които са гледали други видове програми.

Прегледана: 111780

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече