Внимание, измами! Медикаменти и уреди обещават магическо отслабване след празничните трапези

0

Идеята за феноменално намаляване на килограмите изглежда най-привлекателна особено след поредица от почивни дни с трапези в компанията на близки хора, а и в началото на годината, когато всички си обещаваме да отворим нова страница в живота си с по-малко вредни навици и да бъдем по-добра версия на самите себе си.

Именно тази нагласа прави много потребители силно уязвими към оферти за медикаменти и уреди, които обещават магическо отслабване бързо, без усилия и гарантирано! Особено когато те са съпъствани от отстъпки и специални предложения, каквито в момента изобилстват. Появяват се най-често, докато сърфираме онлайн. Кликнем ли веднъж върху тях или последваме указаните хипервразки, ще ги виждаме или дори получаваме в пощата си постоянно.

Рисковете при тези оферти са срещу парите си да се сдобием с продукти със съмнително качество и ефикасност или изобщо нищо да не получим, включително и защита на потребителските ни права.

Кое е издайното в посланията на тези оферти?

Преди всичко това, че говорят за бързи и зашеметяващи резултати, като редуциране на теглото с 30-40 и повече килограма без диети и без физически усилия. А когато става дума за хранителни добавки или други подобни, се поставя акцент върху естествените съставки на продукта, с което се внушава, че той е безопасен за здравето и така човек не се замисля, че е добре поне да направи консултация със специалист преди да започне да го употребява.

Какви са характерните особености на страниците за продажба?

Най-честотова саединични илисъществуващи специално за пласирането на този продукт интернет страници, до които водят връзки от банери или публикации в социалните мрежи. Домейните им са странносъчетание от нищо неозначаващи букви и символи, често окончават с разширение за страна от третия свят и връзките към тях са незащитени.

Часовник за отброяване на оставащите часове/минути на валидност на офертата и послания като: „Побързай! Количествата са ограничени!“ също са характерни елементи, и да създадат допълнителен интерес и усещане за екслузивност, които да катализират вземането на решение за покупка. 

Обикновено интернет страниците за продажба на подобони медикаменти и уреди включват секция „Блог“, в който се публикуват фалшиви мнения и оценки за продуктите от потребители, интервюта със специалисти в областта на диетологията, здравеопазването и пр. или популярни личности („свидетелствата на авторитети“), както и статии или видеа от несъстояли се на практика медийни изяви в печатни и електронни медии, често специализирани. Нерядко се споменават и измислени имена на престижно звучащи организации, които обаче не съществуват.   

Различното от повечето измамни оферти за онлайн покупки е, че при тези има много подробно описание на съставките или начина на работа на продуктите, както и на принципа на действие и постигане на обещаваните резултати. За сметка на това обаче има много малко информация за търговеца, бутон за бърза поръчка, който отвежда към телефон или приложение за комуникация.

Какви проверки да направите, за да избегнете нелоялни практики и измами?

На първо място – кой е продавачът: име на фирмата, ЕИК и данни за контакт (физически адрес, действащ телефон, електронна поща с надежден адрес). След това – кой и къде е регистрирал домейна на сайта. Непременно обърнете внимание известно ли е кой е производителят на продукта?

Ако се споменават имена на специалисти или популярни личности, проверете от надеждни източници дали те действително имат нещо общо с продуктите и рекламата им, включително чрез запитване до тях в официалните им профили в социалните мрежи. При цитирането на авторитетни организации направете справка дали такива изобщо съществуват, попитайте ги чрез официалните координати за връзка с тях ще потвърдят ли за свое участие в кампанията. А в случай че има потребителски оценки, разгледайте добре имената и снимките им – дали отговарят на една и съща националност. Много често фалшивите отзиви са придружавани със снимки от фото банки и използваните лица могат да бъдат видяни с различни имена в различните езикови версии на рекламните интернет страници на продуктите.

За ваша безопасност не приемайте каквито и да било медикаменти без съгласуване със специалист, още по-малко закупени от електронни магазини и социалните мрежи, препоръчват експертите от „Ние, потребителите“.

Прегледана: 113520

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече