„Вечен календар” с предсказание за 2023 г.: Плодородна година, с наводнения наесен, болест и злодейства

0

„Вечен календар“ на 163 години предсказва, че новата 2023 г. ще бъде под влиянието на планетата Сатурн, в зодия Дева, в жилището на Меркурий, което обещава плодородие. Това разказа за БТА д-р Сашка Бизеранова, етнограф във видинския Регионален исторически музей (РИМ).

„Вечен календар” от 1860 г. е издаден в Букурещ с помощта на видински учители,  търговци и занаятчии, когато още в българските земи няма книгопечатане. Той обещава „на мъжете и жените, които се обичат, велико благополучие“ през 2023 г. , както и да няма бедстващи в моретата хора.

Според него началото на зимата ще е студено, средата – топла, а краят й – нито топъл, нито студен. Пролетта ще е студена, докато се изравни денят с нощта. Лятото ще е необичайно топло „с горещини превъзходни“, есента – ще донесе много новоднения и „много человеци ще страдат от треска-грозници“.  В годината ще се случат „много злодейства, много крадци ще се явят“. През 2023 г. по света ще има „ боеве и смърт на велики человеци“. Етнографът уточнява, че пълния текст на предсказанието е адаптиран към съвременния правопис и го представя пред читателите, както е напечатан и без коментар.

Книгата „Вечен календар“ от 1860 г. е експонат на отдел „Етнография“ при Регионален исторически музей – Видин. В него кръгът на Слънцето означава броя на циклите. Те са 28. Първото число на месеца съответства на датата 14 по новия стил. Броенето в България от 1916 г. е по Григорианския календар, допълва Бизеранова. 

Най-любопитната част от книгата „Вечен календар“ е тази с предсказанията по години. Те са направени на база подреждането на планетите спрямо Слънцето и връзката им със зодиакалните знаци, уточнява Бизеранова. Всеки един цикъл от предсказания е от 28 години, след което има повторяемост, допълва етнографът. В книгата предсказанията са до края на 20-и век по години, след което започва новият повторяем цикъл от 28 години, като се запазва структурата на гадаене и предсказание по положението на планетите и на зодиакалните знаци. И така според запазения „Вечен календар” 2023 г. ще бъде под влиянието на планетата Сатурн, в зодия Дева, в жилището на Меркурий.

Ако съдим по отминаващата 2022 г. явно предсказанията отпреди повече от век и половина са се сбъднали –„ще се прилучат (ще станат, ще има) много войнства, боеве, сечове и убийства велики. Царете и князете ще отегчават поданиците си с данъци големи и различни неправди. Още се величаят много лоши и нищожни човеци. Непокорство ще има от поданиците към своя си цар. И падение на едно царство. При това ще се прилучат (ще има) много прения и несъгласия между приятели и братя“. Това бе предсказанието за отиващата си година.

Книгата е сред ценните експонати на отдел „Етнография“ съхранявани в РИМ-Видин, допълва Бизеранова. 

На практика „Вечен календар” представлява хронологично една енциклопедия, която е особено ценна с информацията,  която носи за света и България. Притежанието й е било въпрос на чест, показвало е определен социален статус и просперитет на собственика й.  Д-р Сашка Бизеранова уточнява, че голямата й ценност се състои в това, че е една от първите книги на български език, във време, когато в България е непознато книгопечатането. В нея етнографи и историци намират информация за хората и бита им във Видинския край.

На страниците на книгата се откриват имената на спомоществователите, които са предоставили средства, за да се издаде книгата и да я притежават. Общо във Видинско са попаднали 74 книги, но имената на хората са значително по-малко. Причината е, че някои от тях са купили по две и три книги, като срещу името е отбелязана и бройката придобити експемпляри – в повечето случаи за наследниците им.

Отличава се един спомоществовател – търговец, който е закупил 5 книги от „Вечен календар”. От имената, записани като спомоществователи, етнографите са получили пълна картина на съществуващия през 1860 г. видински еснаф. В него са преобладавали куюмджиите – златари, търговци, които са търгували основно с румънския град Брашов и са наричани брашовяни. Сред спомоществователите се откриват и имената  на учители –възрожденци, и единствената жена, поръчала книгата – учителката Татияна, допълва Бизеранова. 

Прегледана: 121635

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече