Блокират журналисти в Туитър, застрашавали сигурността на Илън Мъск

0

Новият собственик на „Туитър“ – милиардерът Илон Мъск, продължава да предизвика бурни полемики около политиката, която въвежда в социалната мрежа. Пореден повод стана блокирането на няколко акаунта на журналисти – от Си Ен Ен, „Ню Йорк таймс“ и „Вашингтон поуст“, на няколко независими журналисти, както и профил на социалната мрежа „Мастодон“, която е конкурентна на „Туитър“.

Някои от тези журналисти са отразявали активно ситуацията около „Туитър“, след като Мъск придоби тази социална мрежа през октомври, съобщава БГНЕС. Веднага се появиха мнения, че с блокирането на акаунтите „Туитър“ нарушава свободата на словото.

Всъщност конкретният повод за действието е реакцията на тези журналисти по повод на спирането на профила @Elonjet, който следи полетите на частния самолет на милиардера.

Профилът се поддържа от 2020 г. от студента от Университета на Централна Флорида Джак Суини. През 2021 г. Мъск предложил на Суини да изтрие акаунта срещу $5000, но студентът отказал, искайки $50 000. Суини е признавал, че Илон Мъск нееднократно е искал от него да се блокира акаунтът.

Самият Мъск обяснява в коментар в „Туитър“, че този акаунт и блокираните журналисти са публикували местоположението на милиардера в реално време. По този начин те „всъщност са давали координати за убийството, което е явно нарушение на правилата“. Собственикът на „Туитър“ коментира също: „За „журналистите“ по отношение на разпространението на лични данни със злонамерени цели важат същите правила, както и за всички останали.“

Прегледана: 127705

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече