Защо все повече хора не могат да имат деца?

0

Все повече хора не могат да имат деца. В Германия всяка шеста двойка има такива проблеми. В същото време ново изследване сочи, че през последните 50 години концентрацията на сперматозоиди при мъжете е намаляла с над 50%.

Всяка шеста двойка в Германия има проблеми с раждането на дете, като тенденцията е към покачване. Възможно ли е причината да се крие в намаляващия брой на сперматозоидите у мъжете?

Актуален доклад го потвърждава: поради безплодие все повече германци се подлагат на медицинско лечение, продиктувано от желанието за раждане на дете. Ако през 1997 година в Германия са се родили 6500 деца след такова лечение, през 2020 година броят им вече надхвърля 22 000.

Възможни причини за безплодието

За безплодието може да има различни причини. При мъжете то обикновено е свързано с недостатъчния брой „годни“ сперматозоиди. При жените проблемите често са свързани с хормонални смущения, промени в маточната тръба или в матката. Но също и заболяването ендометриоза може да наруши плодовитостта на жената.

Един от методите при безплодие е вътрешноматочното оплождане, при което сперматозоиди се вкарват директно в матката. Друг начин е инвитро оплождането, при което взети от жената яйцеклетки и сперматозоиди от мъжа се оплождат в лабораторни условия.

Според регистъра за инвитро опложданията от 1997 година насам в Германия са се родили 363 940 деца, заченати по този метод. Първото дете в епруветка в Германия е родено през 1982 година.

Мъжете имат все по-малко сперматозоиди

Не е съвсем ясно каква е точната причина за нарасналия брой лечения заради безплодие. Във всеки случай ново изследване от Израел сочи, че през последните 50 години концентрацията на сперматозоиди при мъжете е намаляла с повече от 50 процента. Данните за изследването са от периода 1973-2018 година, а пробите са взети от над 57 000 мъже по целия свят.

Още през 2017 година учени установиха, че мъжете в западните страни имат все по-малко сперматозоиди. Но новото изследване от Израел показва, че това важи също и за мъжете в Южна Америка, Африка и Азия. Според резултатите от това изследване средната концентрация е спаднала от 101 милиона на 49 милиона сперматозоиди на милилитър сперма. Факт е също така, че от 2000 година насам броят на сперматозоидите намалява с по-бързи темпове, отколкото преди това – в момента с повече от 2,5% годишно.

Качеството е по-важно от количеството

Качеството на сперматозоидите не е било изследвано в рамките на проучването, така че не могат да се правят преки изводи относно плодовитостта при мъжете. Според професор Кристиан Грацке, завеждащ урологията в Университетската клиника във Фрайбург, няма основание за притеснения, тъй като за плодовитостта при мъжете са по-важни жизнеността и подвижността на сперматозоидите.

Израелските автори на изследването предупреждават обаче, че ниската концентрация на сперматозоиди представлява рисков фактор за рак на тестисите. Затова те настояват да продължат изследванията на причините за безплодието.

Източник: Дойче Веле

Прегледана: 127300

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече