Съживиха най-древния вирус, живял 50 хил. години в Сибир

0

Древен вирус беше съживен, след като е бил замразен в продължение на почти 50 000 години. Вирусът е открит заедно с още шест други в сибирската ледена почва. Най-младият замразен вирус е на 27 000 години, а най-старият – на 48 5000 години, което го прави най-древният вирус, който учените са съживили досега, предаде БГНЕС.

Съживяването на древен вирус може да изглежда като ужасна идея, но ученият се е постарал да го направи в контролирана лаборатория. И макар че са опасни, вирусите могат да ни помогнат да се подготвим за проблеми от пандемичен характер. Предвид продължаващата заплаха, която изменението на климата представлява за нашия свят и вечната ледена покривка по света, готовността е от първостепенно значение.

Изследователите откриват 48 500-годишния вирус на дъното на езеро в Юкечи Алас в Якутия, Русия. Древният вирус, който те съживяват, е известен като пандоравирус или гигантски вирус. Той заразява едноклетъчни организми, известни като амеби. Освен това всички открити досега вируси изглежда са тези пандоравируси и въз основа на досегашните експерименти всички те са активни и се възпроизвеждат в тестовите субекти.

Това е важна информация, защото тя може да ни помогне да се подготвим по-добре за бъдещи инфекциозни вируси, които ще се освободят при топенето на вечния лед. Ако тези гигантски вируси са все още живи след хиляди години, тогава е логично да се очаква, че и други вируси могат да бъдат живи. Това означава, че рискът тези древни вируси да се съживят в природата и да заразят хора или животни е вероятен при размразяването им.

Изследователите са публикували данните за древните вируси на сървъра bioRxiv, предадено от „BGR“. Статията все още не е рецензирана, така че представеното в нея разбиране може да се промени в бъдеще. Засега обаче тя представлява интригуваща и донякъде плашеща мисъл за възможността от епидемии, ако още древни вируси бъдат съживени от топенето на вечната замръзналост.

Преди това учените откриха и древни, невиждани досега вируси в ледниците, които биха могли да се освободят при топенето на ледените плочи.

Прегледана: 133135

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече