Ужасяващият случай с кучето Мечо разкри: Насилието над животни се наказва със смешни глоби

0

„До момента присъдите на лица, извършили насилие над животни, се броят на пръстите на двете ми ръце и обикновено те са глоби“, заяви пред БНР адв. Мариета Караджова. Тя е автор на жалба до вътрешния министър и главния прокурор, провокирана от случая с кучето Мечо, което беше жестоко изтезавано от Захари Шулев. Петиция пък настоява за ефективна присъда на насилника, както и поставя въпроса изобщо за насилието над животни.

Адв. Караджова подчерта, че съдебната система просто спазва закона такъв, какъвто е. Именно заради това са необходими спешни мерки – една от които е малка промяна на Наказателния кодекс, така че глобата в тези случаи да отпадне като евентуално наказание, отбеляза тя в интервю за предаването „Преди всички“.  

Случаят с Мечо предизвика голям обществен отзвук, след като миналата седмица беше разпространено видео, на което се вижда как 37-годишният мъж примамва кучето, а след това го пребива почти до смърт. Последваха протести пред дома на насилника и Шесто районно управление, където Шулев беше задържан.

„Случаят не е единственият от този род престъпления. Огромна част от животните, които достигнат до защитниците на животни и до организациите, които се занимават с бездомни животни, всъщност са пострадали от насилие. Проблемът е много масов и се налага МВР да започне да обръща много сериозно внимание на този тип престъпления. Те могат много бързо да ескалират в насилие над хора“, коментира адв. Караджова.

По думите й изключително много хора са се подписали в подкрепа на исканията:

„Вече имаме около 2000 подписа. Ще ни трябва време, за да ги обработим. Тепърва ще получавам подписите от хората, които изявиха желание като доброволци да събират в по-голям мащаб. Не съм получила и подписите от 3-те ветеринарни клиники, където също целодневно ходят хора и се подписват. Нашето желание с тази подписка е да събудим интереса на министъра на вътрешните работи и главния прокурор и да отправим към тях покана за разговор. Ние не се само изискваме от тях, а като юристи сме готови да окажем съдействие в каквато насока е нужно, за да се предизвика законодателна промяна, която е много необходима, и да проверим дали е необходима и промяна на подзаконовите нормативни актове, които уреждат правомощията на МВР в такива случаи, дали можем да помогнем да заработи и зоополиция“.

Налагането на глоби при престъпления, наказуеми до 3 години лишаване от свобода, не са адекватни наказания, категорична е тя. По думите й в тези случаи насилникът плаща глобата и продължава да прави същото.

Според адвоката най-сериозният проблем е, че като общество не сме особено отговорни, нямаме навика да се интересуваме какво се случва около нас и да се намесваме в такъв вид престъпления. Тя подчерта обаче, че дори при подаване на сигнал, полицията не реагира адекватно. Масово се подценяват сигналите, подчерта Караджова.

Прегледана: 136850

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече