Защо на жените им е по-студено?

0

На жените често им е по-студено, отколкото на мъжете. И това не е каприз, а се дължи на физиологични причини. Но не е само тялото: изследвания доказват, че студът се отразява и на когнитивните способности на двата пола.

Джени фон Шпербер (АРД), превод Дойче Веле

Мъжете и жените не са напълно еднакви във физиологично отношение. Известно е например, че жените усещат студа по-интензивно от мъжете. Това е така, защото по правило мъжете имат повече мускулна маса от жените. А телесната топлина се произвежда именно в мускулите. Така че мускулната маса на мъжете е фактор, който увеличава телесната им температура.

Женски особености

Основната причина за тези различия между мъжете и жените са различните полови хормони. От тях зависят редица характеристики и функции на организма, благодарение на които може да се обясни защо жените мръзнат по-бързо от мъжете.

„От една страна това може да е свързано с кръвоснабдяването на ръцете, краката и ушите – местата, които са най-чувствителни на студ. От друга страна различните хормони предопределят и други особености – жените например имат повече подкожна мастна тъкан. Тя изолира вътрешните органи, но кожата реагира по-интензивно на външната температура, така че при жените тя е по-хладна от тази на мъжа“, обяснява интернистът Георг Ертл от Университетската клиника във Вюрцбург.

А когнитивните способности?

С други думи: има медицински причини, поради които жените често мръзнат повече от мъжете. А отразява ли се това на когнитивните способности на двата пола? Проучване, озаглавено „Битката за термостата“, е изследвало именно този въпрос – и отговаря утвърдително.

В рамките на изследването повече от 500 души решавали сравнително трудни задачи при различни температури между 16 и 33 градуса – задачи по математика, както и езикови задачи, които впоследствие са били оценени. Резултатите могат да се обобщят приблизително така: жените мислят по-добре, когато са на топло.

Ако искаме да разберем защо в хода на еволюцията хората са се развили така, че с повишаване на температурата способностите на жените се подобряват, а тези на мъжете се влошават, би трябвало да погледнем към животинското царство. Зоологът Еран Левин от университета в Тел Авив е установил, че при всички животни с еднаква телесна температура, които той е изследвал, женските по-често избирали топли места от мъжките.

„Когато например прилепите търсят храна, мъжките летят на по-голяма височина, където е и по-студено, докато женските остават по-ниско“, казва той. Сходни особености в поведението били установени и при други видове животни, например при павиани, кенгурута и лемури.

Добрите стари вълнени чорапи

А какво да правят жените, които в студения сезон мръзнат на работното място? Медикът Георг Ертл съветва да се затоплят отделни части на тялото. „Ако крайниците са топли, това вече е достатъчно, за да се чувства комфортно цялото тяло“, казва той. С други думи: вълнените чорапи, топлата шапка и шалът не са за пренебрегване.

Прегледана: 138410

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече