Чума, холера, туберкулоза: Кои зарази са опасни и сега

0

Чумата, холерата и някои други зарази от миналото уж са ликвидирани отдавна, но наистина ли е така? Някои от тях са толкова упорити, че и днес отнемат живота на милиони. Кои са те и кои от тях са най-опасни?

Дойче Веле

Има заболявания, които дълго време са били смятани за победени, но се оказва, че някои от тях са възможни и през 21 век. Как стоят днес нещата с болестите, които през Средновековието и по време на индустриализацията през 19-ти век са довели до смъртта на милиони хора?

Чума

През 14 век почти една трета от европейците измират от „Черната смърт“, както е била наречена чумата. Тя се разпространява от плъхове и други гризачи, като поради недостатъчната хигиена това става изключително бързо. Бактерията, която причинява чума, предизвиква висока температура, треска и болезнени подувания на лимфните възли, които се оцветяват в тъмносиньо. По подобие на коронавируса е било установено, че заболяването може да бъде ограничено чрез карантина.

Имало е специални болници за болните от чумата, а при пристигане в Европа по море хората са били проверявани за симптоми, корабите – за умрели плъхове. Причинителят е идентифициран едва през 1894 година от известния бактериолог д-р Александър Ерсин, който е роден в Швейцария, работил е във Франция и Германия, включително като стажант на Роберт Кох. Поради това бактерията е наречена Yersinia pestis. Днес заболяването се среща само в отделни държави като Мадагаскар или Конго, годишно има между 1000 и 3000 случая. Чумата се лекува с антибиотици.

Холера

Това е тежко заболяване с разстройство, което води до опасно за живота обезводняване: такава е опасността за онези, които са се заразили с бактерията Vibrio cholera. Тя прониква в тялото чрез замърсени води. Германия е особено засегната от това заболяване през 19 век, когато се появяват все повече фабрики, но няма достатъчно добри медицински грижи.

Жертвите на холерата са над 300 000. В Европа бактерията постепенно успява да бъде неутрализирана чрез подобряването на хигиената и извозването на сметта. В държавите с ненадеждна здравна система, предимно в Африка, холерата все още е сериозен проблем. Смята се, че годишно от холера се заразяват към 2,5 милиона души, а смъртните случаи са около 100 000.

Проказа

Бактерията Mycobacterium leprae се разпространява чрез аерозолни капчици при кихане и кашляне. Заразените имат неврологични оплаквания, включително сетивни нарушения. Ако не бъде лекувана, проказата може да доведе до тежки увреждания на крайниците. И днес годишно от проказа се разболяват по около 200 000 души в света, най-вече в Бразилия и в Индонезия. Благодарение на комбинация от антибиотици проказата може да бъде лекувана успешно.

Туберкулоза

През 19 век в гъсто населените градове в Европа милиони хора измират от туберкулоза. Бацилът Mycobacterium tuberculosis, открит от Роберт Кох, поразява белите дробове. От 1930 година насам в Германия е въведена задължителна ваксина срещу туберкулоза, благодарение на което броят на болните рязко спада. От 1998 година насам обаче ваксината не е задължителна и миналата година в Германия са били регистрирани 4 127 случая. Туберкулозата не може да се смята за ликвидирана, а е сред най-опасните инфекциозни заболявания.

От нея боледуват по 10 милиона души годишно в световен мащаб, смъртните случаи са към 1,5 милиона. Заради пандемията с коронавируса имунизационните програми в Африка и Азия бяха частично замразени.

Тиф

И това заболяване е сред заплахите, за които не се чува често – в Германия например последните случаи са били преди седем години, което се дължи на добрите хигиенни стандарти. Бактерията-причинител, която е от групата на салмонелите, се разпространява чрез заразена вода или храна. Оплакванията могат да бъдат главоболие, висока температура, отпадналост. Годишно от тиф се заразяват над 20 милиона души, но съществува ваксина, поради което броят на смъртните случаи в света спада. Въпреки това те са по около 200 000 годишно.

Прегледана: 141830

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече