Осман Октай: ГЕРБ и ДПС видяха, че никой не харесва прегръдката им

0

В момента сме свидетели на това как задкулисието води смъртоносна битка с младежката енергия на промяната. Израз за това е случващото се в 48-ото НС. Това каза пред Фрог нюз политическият анализатор Осман Октай.

С избора на председател на парламента ставаме свидетели на сблъсък за отвоюване на държавата от мафията. Винаги съм го казвал и пак ще повторя – България и  българските граждани,  сега и Народното събрание,  са заложници на това задкулисие. То се изразява в единството на ГЕРБ и ДПС. При първото гласуване за председател на парламента вчера ясно се изрази тази прегръдка – между ДПС и ГЕРБ, когато за Росен Желязков гласуваха заедно.

Те обаче  разбраха, че никой не одобрява тази прегръдка. И ДПС побърза да промени поведението си. Но допуснаха тактическа грешка. Те можеха да предложат кандидат с турско име. Йордан Цонев не е подходящия човек за замисления ход. Защото вече е ясно, че ДПС просто иска да се разграничи по всички линии от Борисов. От вчера до днес т. нар. политолози, анализатори, медии и т. н.  през цялото време опитват да обвиняват за това заложничество носителите на промяната. За мое дълбоко съжаление в тази битка се включват и ДБ. С вчерашното предложение за ротационно председателство, за което се хвана веднага Борисов като спасение, и днес с предложението на Атанас Атанасов с мандата на ПП да се реализира правителство с подкрепата на ГЕРБ, това е нож в гърба на другарчето. Всички тези позиции в парламента говорят за едно – за подготовка за следващи избори.

В нервността си, те не осъзнават, че обслужват президента Радев в неговите щения да дискредитира партиите и парламентаризма в държавата. Не случайно се чуват гласове за обсъждане на държавното устройство, след като до такава степен се е дискредитирала парламентарната република чрез поведението на отделните формации. Отиваме на избори. Въпросът е дали ще се намери изход да се избере формално председател на парламента, за да може поне за три месеца депутатите да отговорят на очакванията на гражданите за приемане на законодателен пакет, който ще освободи средства от Плана за възстановяване, както и да се  предприемат мерки за подпомагане на хората във връзка със социалната и енергийна криза.

Най-грозното в моите тревожни очаквания е, че синдикатите започват да подгряват за протести. А това неминуемо води до дестабилизация на страната. Енергията на промяната е в битка със задкулисието на живот и смърт. Убеден съм, че няма как задкулисието да спре младежката енергия за промяна. Битката, обаче ще продължи и през следващите години.

Прегледана: 148215

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече