Членовете на кей поп сензацията BTS влизат в армията

0

Членовете на кей поп сензацията BTS напускат сцената поне за две години, за да служат в армията, съобщиха от агенцията им. С това решение те сложиха край на продължилия години дебат дали заслужават освобождаване от задължителна служба.

Всички здрави мъже в Южна Корея под 30-годишна възраст трябва да отбият между 18 и 21 месеца в редиците на армията. Наборната военна служба е най-вече наложителна, защото Северна Корея представлява заплаха към националната сигурност, припомня АФП, цитирана от БТА. Освобождаване от казармата се предоставя на някои спортисти, като олимпийски медалисти, и на класически музиканти с големи международни успехи. Именно BTS станаха причина за политически дебат дали в изключенията да бъдат включени и поп звезди със заслуги към държавата.

През август министърът на отбраната на Южна Корея Лий Йон Суп коментира, че ако BTS влязат в казармата, може да им бъде разрешено да продължат да репетират заедно и да се включват в евентуалните турнета в чужбина. Малко по-рано групата бе обявила, че ще направи пауза, за да могат отделните ѝ членове да се занимават със солови проекти.

На BTS се приписва заслугата за генерирането на около 5 милиарда долара в южнокорейската икономика. Bighit Music, част от агенцията на BTS Hybe, заяви, че „членовете на BTS в момента продължават да изпълняват плановете си за военна служба“. Най-възрастният член на групата – Джин, навършва 30 години през декември. 

„Всеки от членовете на BTS засега ще се фокусира върху индивидуалните си дейности, свързани с плановете да служат в армията“, съобщава компанията-майка на мениджърите им в писмо до Aсошиейтед прес. Само преди дни главният комисар на военната администрация в Южна Корея Лий Ки Сик предупреди, че „би било желателно“ музикантите да изпълнят дълга си, за да не създават несправедлив прецедент във военната служба на страната.

BTS ще се съберат отново „около 2025 г.“, след като всеки от тях изпълни военния си дълг. Последният им концерт се състоя през уикенда в Бусан, където бандата подкрепи кандидатурата на града за домакин на Световното изложение през 2030 г. 

Групата дебютира през 2013 г. и се превърна в световна сензация с ритмичните си хитове и социални кампании, насочени към младежта. Тя е най-голямото име в популярния стил K-поп (корейски поп).

Прегледана: 146345

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече