Кантарджиев: Лимон със сода предпазва от грип

0

Имунологът и съветник в Столичната община проф. Тодор Кантарджиев беше гост в сутрешния блок на NOVA. Той коментира предстоящата грипна вълна у нас, която, оказва се, щяла да бъде по-голяма от обикновено.

„Всяка година си знаем следното: Обикновено ноември месец доказваме първите грипни вируси, декември има разпространение на грипа и обикновено пикът на грипната вълна през последните 15 години е в края на януари и февруари месец”, обясни професорът.

Той направи съпоставка между грипа и COVID-19. „Грипът в момента два пъти по-леко преминава от коронавируса. Не така беше преди две години. Коронавирусът беше 10 пъти по-тежък от грипа, 10 пъти повече се умираше от него”, обясни имунологът. По думите му заради няколкогодишните изолация, носене на маски и липса на риновируси, организмите на всички ни са загубили естествения си имунитет. Проф. Кантарджиев успокои, че обществото е подготвено за грипна вълна и нищо фатално не трябва да очакваме.

„Риновирусите не са толкова респираторни, т.е. не се разпространяват с пръски, колкото с докосване на повърхности и лоша хигиена”, обясни професорът. Той уточни, че повечето респираторни инфекции започват с възпаляване на гърлото, а лимонът със сода е най-доброто средство за излекуването му. Тодор Кантарджиев обясни защо когато се разболяваме гърлото ни боли най-силно сутрин: „Защото винаги възпалението, когато спиш се проявява по-силно”. Той препоръча болните да си стоят вкъщи, за да не разнасят заразата. Препоръчително било също да се ваксинираме.

Съвети

Като се събуди човек сутрин и го боли гърло или му се дразни носоглътката, след закуска, режете лимон, топите в сода и хапвате, съветва Кантарджиев. Той обаче предупреждава, че преди това трябва да сме се нахранили, в противен случай ще имаме киселини. „Ядете го лимона и като го изядете, става едно нещо, ще усетите как ви се смазва задния фаринкс“, обяснява Кантарджиев.

Полезно е да смучете постоянно бонбони с етерични масла. Гаргарите, които някои правят, са хубави, но те са само за устата. За гърлото трябва нещо да гълташ и да преглъщаш, добави професорът. 

Прегледана: 151720

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече