Вижте коя е първата бивша комунистическа страна, която прие гей браковете

0

Парламентът на Словения прие поправка, която позволява на еднополовите двойки да сключват брак и да осиновяват деца, съгласно решение на Конституционния съд. С това Словения стана първата страна в Източна Европа, приела такова законодателство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Поправката в семейното право беше одобрена от 48 депутати, при 29 „против“ и един „въздържал се“.

Словения, която стана отделна държава след разпадането на Югославия, е първата бивша комунистическа страна в Европа, която одобрява тази реформа, тъй като повечето ѝ съседки не разрешават граждански съюзи или бракове между хора от един и същи пол.

В Унгария от лятото на 2021 г. коментирането на темата за хомосексуалността пред непълнолетни даже се наказва с глоба.

През юли най-висшият съд в Словения постанови, че законът, който определя брака като съюз единствено между мъж и жена, дискриминира двойките гейове и лесбийки. Той отмени незабавно действието на оспорваните текстове от закона и нареди на парламента да промени текста в рамките на шест месеца.

„С тези промени признаваме на еднополовите двойки, които трябваше да имат отдавна“, заяви Симон Малевац, държавен секретар в министерството на труда, семейството, социалните въпроси и равните възможности.

Водещата опозиционна формация Словенската демократическа партия отправи критики срещу решението на съда и организира множество митинги на негови противници. „И най-добрият баща никога не може да замени една майка, нито обратното“, заяви председателката на парламентарната група на партията Аленка Йерай при откриването на дебатите.

С това Словения се присъединява към общо 17 страни в Европа, които вече са легализирали еднополовите бракове, отбелязва АФП.

Прегледана: 157245

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече