Кралят на ужасите става на 75!

0

Стивън Кинг е автор на повече от 60 книги, с които са израснали няколко поколения. Творби като „То“ или „Гробище за домашни любимци“ му отреждат място в пантеона на жанра хорър. Кралят на ужаса Стивън Кинг на 21 септември навършва 75 години. Да е честит!

Автори: Сертан Сандерсон и Кристине Ленен, Дойче Веле

Неговите истории отдавна са част от нашето културно съзнание: Стивън Кинг е кралят на съвременната литература на ужасите. До 2017 г. е продал към 400 милиона книги. Много от тях са филмирани, удостоени са с награди и са донесли огромни приходи. Името Стивън Кинг се е превърнало в марка. В България книгите му се издават дълги години от издателство „Плеяда“, а в последно време от „Бард“. Тази година предстои на български език да излезе последния му роман Fairy Тail.

А началото на пътя му е по-скоро скромно: неговите родители се развеждат рано, Стивън и брат му Дейвид израстват в бедност. Заедно с майка си те се преместват в щата Мейн, САЩ, където по-късно се развива действието в много от повествованията на Кинг.

Кошмарите на детството

Отдалечеността на Нова Англия и семейните отношения слагат отпечатък върху характера на писателя: майката на Кинг трябва да се грижи за своите родители, за което получава финансова подкрепа от семейството си. След смъртта на родителите работи в продължение на години в кухнята на една психиатрична клиника, историите от която вероятно още тогава са разпалили въображението на Стивън.

Въпреки трудностите Кинг е добър ученик, а по-късно и студент. По време на следването си в университета в Мейн, където изучава литература, той се присъединява към активистите срещу войната във Виетнам. Не служи в армията – заради високото си кръвно налягане и късогледството.

Кинг завършва образованието си през 1970-а, през следващата година се жени за съпругата си Табита. Двойката е щастлива, но изпитва финансови проблеми: на Кинг му се налага да работи в пералня, паралелно пише статии за мъжки списания. Ситуацията, която изглежда безизходна, го измъчва – той се чувства безполезен и се отдава на алкохола.

Постепенно обаче прави име със своите истории – те стават все по-дълги, статиите се превръщат в разкази, а разказите – в романи. Издателство „Doubleday“ го забелязва, плаща му голям аванс и през 1974-а година на американския пазар излиза първият роман на ужасите с автор Стивън Кинг – „Кери“. Това е историята на едно момиче, което страда едновременно от строгото религиозно възпитание на майка си и от постоянните подигравки на своите съученици, докато в крайна сметка не използва свръхестествените си сили, за да си разчисти сметките. Книгата се посреща много добре от любителите на този жанр.

Първи успехи на литературния и на филмовия фронт

Година по-късно се появява „Сияние“, което бързо става бестселър. В романа авторът описва своя алкохолен проблем и се спира на опасностите, които дебнат подвластните на алкохола хора.

Само за няколко години марката Стивън Кинг става емблематична не само за романите на ужасите, но и допринася за появата на нов вид филми на ужасите. Образците на този жанр от 1960-те и 1970-те години отдавна са остарели и вече не могат да бъдат възприемани сериозно – благодарение на Кинг започва нова ера в този вид кино. Както „Кери“, така и „Сияние“ влизат в историята на киното.

Работа под псевдоним

През 1980-е години Стивън Кинг експериментира и в други жанрове, като фентъзи (със сагата „Тъмната кула“), уестърн и научна фантастика. Пише и под псевдонима Ричард Бахман, тъй като се страхува, че може да не го приемат сериозно като автор, ако произведенията носят неговото име. Един от примерите е „Бягащият човек“ от 1982-а година – за телевизионно предаване, участниците в което буквално се борят за оцеляването си, докато ги гонят агенти. С всеки час, в който „бягащият човек“ оцелява, расте сумата, която ще получи. Впоследствие романът е филмиран с Арнолд Шварценегер в главната роля.

При романите на ужасите един след друг се появяват „Гробище за домашни любимци“ и „То“ – бестселъри, чието филмиране научава зрителите по цял свят да се страхуват.

Не само ужаси

Най-харесваният филм по сюжет на Кинг обаче не е от сферата на ужасите: „Изкуплението Шоушенк“ от 1994-а година отправя критичен поглед към американските затвори и междувременно е смятан за един от шедьоврите на киното. Романът-продължение „Зеленият път“ отива още по-нататък, третирайки смисъла на смъртното наказание. И двата филма са номинирани за много награди „Оскар“ и получават висока оценка от критиците.

През 1999-а година Кинг преживява тежък инцидент – блъснат е от кола, получава тежки наранявания и трябва да бъде опериран многократно. За малко не му ампутират крака. Но това не го спира да пише – по това време работи върху книга за писатели: „Животът и писането“ представя неговия начин на работа. Основният му съвет гласи: не се отнасяйте към писането твърде сериозно. Както казва – самият той би предпочел да поиграе следобед с децата си, отколкото да напише няколкостотин думи.

Стивън Кинг не мисли да спира

„Ще пиша дотогава, докато читателят е убеден, че си има работа с първокласни безумци“ – така описва Кинг философията на своята работа. Той е публикувал повече от 60 книги, отделно са екранизациите за киното и телевизията. Постоянните преработки на неговите истории показват, че разказите на Кинг са непреходни и имат потенциала да развълнуват всяко следващо поколение.

Последната му книга „Зимна приказка“ изненада читателите, както пише „Ню Йорк Таймс“ – тъй като в съответствие с приказния жанр романът обещава щастлив край. Така може да се открие още едно лице на 75-годишния междувременно крал на ужасите.

Честит рожден ден, Стивън Кинг!

Прегледана: 158110

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече