Най-богатият човек в света се пошегува, че купува „Манчестър Юнайтед“

0

Собственикът на SpaceX и Tesla Илън Мъск предизвика медийна шумотевица с изявлението си, че възнамерява да купи английския футболен клуб „Манчестър Юнайтед“.

„Освен това купувам „Манчестър Юнайтед“, заповядайте“, написа милиардерът в Туитър. Сензацията обаче трая едва няколко чака. Мъск, който е известен с честите си шеговити туитове, първо написа: „Стендъп е моето странично занимание“. А сетне публикува и друго съобщение: „Не, това е една шега, която се върти от доста време в Туитър. Нямам намерение да купувам никакъв спортен отбор“.

„Манчестър Юнайтед“ е основан през 1878 г., а сегашното си име получава през 1902 г. Това е един от най-популярните и успешни футболни клубове в света. В своята история отборът е печелил 20 пъти английската Висша лига и три пъти Купата на европейските шампиони.

В момента собственици на клуба са семейство Глейзър от САЩ. Американският бизнесмен Малкълм Глейзър (1928-2014 г.) купува поетапно акции на „Манчестър Юнайтед“ от 2003 г. насам, след като от 1990 г. те са в свободно обращение. До октомври 2004 г. той притежава повече от 30% от акциите на клуба, а през май следващата година успява да придобие контролния пакет акции. След това Глейзър увеличава дяловото си участие до 75%, което му позволява да промени статута на клуба от акционерно дружество в частно дружество и да извади акциите от обръщение.

Впоследствие Глейзър придобива пълен контрол над клуба, коeто му струва около 1,47 млрд. долара. През 2006 г. той включва децата си в управлението на „Манчестър Юнайтед“ – понастоящем синовете му Джоел и Абрахам са съпредседатели на борда на директорите на клуба. Поемането на контрола над „Манчестър Юнайтед“ от страна на семейство Глейзър предизвика остри критики от страна на феновете, които все по-активно настояват клубът да бъде продаден на друг собственик.

Прегледана: 174435

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече