Класация: България на 67-о място по военна мощ в света

0

Годишният доклад на Global Firepower класира България на 67-о място по военна мощ в света. Организацията е измерила силата на общо 142 държави.

Резултатът се определя по формула, включваща 50 различни индекса. Броят на населението, географията, наличието на природни ресурси, развитата инфраструктура и финансовите способности на различните нации влияят за определянето на крайния резултат.

Според сайта числеността на въоръжените ни сили е 33 000, но при нужда от мобилизация годните за военна служба са 2,6 милиона души.

Наличието на РСЗО системи или ракетна артилерия, атакуващи хеликоптери, танкове, добре развита ЖП мрежа и достъп до море помагат за по-доброто представяне на страната ни.

България е класирана на 70-о място по покупателна възможност, а намаляващата популация, липсата на подводници и малкото количество бойни самолети влошават резултата на страната ни.

Докато страната ни е на 67-о място, Сърбия заема 61-ва позиция. Румъния е по-напред, заемайки 37-о място. Гърция е на 27-а позиция, а Турция е 13-тата най-силна армия в света.

Според Global Firepower армията на България е по-слаба спрямо почти всичките си съседи.

Хърватска, Чехия, Словакия, Унгария също са по-напред от България.

Единствено Република Северна Македония заема по-лоша позиция от нас. Всъщност, западната ни съседка е класирана на едно от последните места по военна мощ – 135. Косово е още по-надолу – на 140-о място. Албания е на 115-о място, а Черна Гора на 132-ро място. Малкото население и територия, лошите икономически показатели и ниския военен бюджет са причината за лошите показатели на тези страни.

Най-силните армии в света

Според Global Firepower през 2022 година най-мощната армия в света е тази на САЩ. На второ място е класирана Русия, а съвсем малко зад нея е Китай. Армиите на Индия и Япония заемат съответно четвърто и пето място.

Ето как изглежда Топ 20 на най-мощните армии в света:

 1. САЩ
 2. Русия
 3. Китай
 4. Индия
 5. Япония
 6. Южна Корея
 7. Франция
 8. Великобритания
 9. Пакистан
 10. Бразилия
 11. Италия
 12. Египет
 13. Турция
 14. Иран
 15. Индонезия
 16. Германия
 17. Австралия
 18. Израел
 19. Испания
 20. Саудитска Арабия

Въпреки че притежава ядрено оръжие и междуконтинентални балистични ракети Северна Корея заема 30-о място. Причината е остарялата бойна техника и липсата на модерни самолети.

Украйна бележи голямо изкачване в класацията, заемайки 22-ро място. През 2017 година страната влезе за пръв път в Топ 30. Причина за това са предприетите реформи и постоянното подобряване на способностите на украинската армия.

Прегледана: 168140

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече