Колко опасна е домашната ракия?

0

Опиянение с фатален край: отново и отново се стига до смъртоносни натравяния след консумацията на нелегално произведен алкохол. Проблемът се нарича метанол: той може да доведе до слепота и дори до смърт.

Повече от 40 души починаха наскоро в Индия, други 100 трябваше да бъдат хоспитализирани. Причината – консумация на алкохолни напитки, които съдържат твърде много метанол. Отново и отново в Индия се стига до фатални натравяния с метанол. Но далеч не само там.

Метанолът принадлежи към групата на алкохолите и представлява бистра, безцветна течност, която се използва в химическата промишленост. И въпреки че етанолът и метанолът имат сходна химическа структура, разликата в токсикологичния им ефект е огромна: метанол не бива да се пие в никакъв случай.

Опиянение с фатален край

Консумацията на фалшив алкохол, примесен с метанол, нерядко има фатален край. А тъй като вкусът на етанола и метанола е един и същ, хората, които поемат метанол, няма как да забележат разликата.

Метанолът възниква като страничен продукт при производството на алкохол. При процеса на дестилация метанолът се изпарява и кондензира преди етанола. Затова този т.нар. „първак“ задължително трябва да се отдели, за да се предотврати замърсяването на крайния продукт с метанол. Но не всеки, който вари например ракия в задния си двор, съблюдава това важно правило.

Тъй като метанолът е по-евтин от етанола, друга форма на замърсяване на алкохола е нелегалното добавяне на метанол, за да се увеличи съдържанието на алкохол и опияняващото въздействие на напитката. През 2009 г. трима младежи от Германия починаха по време на ученическа екскурзия в Турция, след като бяха консумирали водка с метанол.

Какво се случва при натравяне с метанол?

„Ако просто си стоеше непокътнат в човешкия организъм, метанолът нямаше да е вреден“, обяснява д-р Карстен Шле, токсиколог и автор на книгата „Внимание, отрова!“. Проблемът е в разграждането на метанола. Ензимът алкохолдехидрогеназа е отговорен за разграждането на етанола. Но когато в организма има метанол, разгражда и него. Така метанолът се превръща първо във формалдехид, а след това в мравчена киселина. „Мравчената киселина атакува зрителния нерв и може да доведе до слепота. Влошеното зрение е един от първите сериозни симптоми на натравяне с метанол“, обяснява д-р Шле.

Дали ще се стигне до загуба на зрението или дори до смърт – това зависи най-вече от изпитото количество, пояснява още д-р Шле. Но тъй като метаболитните процеси са различни при отделните хора, е много трудно да се посочат точни граници. Учените предполагат, че консумацията на 5 до 10 ml чист метанол води до слепота, а изпиването на 20-30 ml или повече може да има фатален край.

Как да се постъпи при натравяне с метанол

„Ако ми бъде предложена безцветна течност в пожълтяла пластмасова бутилка, която има силен мирис на алкохол, със сигурност ще се въздържа“, казва токсикологът Шле. Но ако чашата вече е изпита и се появят първи симптоми на натравяне, веднага трябва да се повика линейка. „В болницата на пациента се дава лекарството Фомезипол, което потиска алкохолдехидрогеназата и по този начин блокира разграждането до мравчена киселина“, посочва д-р Шле. 

Друга мярка е приемането на етанол. Звучи странно, но има ефект като лекарството: спира се разграждането на метанола до силно токсичната мравчена киселина. „Алкохолдехидрогеназата има по-висок афинитет към етанола и затова го разгражда с предимство“, обяснява Шле. Въпреки това токсикологът съветва да не се прилага подобна самотерапия – натравянето с етанол също може да има и фатални последици.

Източник: Дойче Веле

Прегледана: 169805

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече