Президентът към служебния кабинет: Първи приоритет е да не се въвлечем във война

0

Президентът Румен Радев представя задачите и приоритетите през следващите два месеца на служебното правителство, което назначи със свой указ, на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Служебният кабинет се води от премиера Гълъб Донев, който заедно с новия министър на отбраната Димитър Стоянов и един от вицепремиерите и министър на транспорта – Христо Алексиев, са в президентския екип на Румен Радев до този момент.

„На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета – обществена умора от острото политическо представяне, вихрещи се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа. Вие поемате отговорност за България в труден момент за страната ни. На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален. Глобалната енергийна криза неизбежно ще изостри социалното напрежение в идните месеци. Служебният кабинет трябва да се води от два важни приоритета – сигурност на доставките и цената“, обърна се към служебните министри Радев.

По думите му, гражданите очакват от изпълнителната власт адекватни решения. Държавният глава обаче бе категоричен, че основната задача пред служебния кабинет е организирането на парламентарните избори.

„Управлението на страната изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност. Затова и моят избор за служебен министър-председател се спря на Гълъб Донев“, аргументира се Румен Радев.

От своя страна служебният премиер Гълъб Донев заяви, че той не губи равновесие от високото и не търси вратичката в закона.

„Г-н президент, благодаря ви за доверието, че ми поверихте управлението на държавата във време на кризи. Служебното правителство не е Б отбор. На нас се пада нелеката задача да търсим решение на наследените кризи без да разполагаме с работещо Народно събрание“, категоричен бе Донев.

Церемонията по приемственост в изпълнителната власт ще се състои в Гранитната зала на Министерския съвет от 13.15 часа.

Прегледана: 168340

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече