Днес е Еньовден

0

Българската православна църква почита днес църковния празник за Рождението на Св. Йоан Кръстител. Празникът е наричан от народа Еньовден.

Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце.

В Еньовския венец билкарките сплитат 77 билки и половина – толкова са, според народните вярвания, човешките болести. Поверието е, че лечебните треви са събрали цялата мощ на слънцето и заради магическата им сила, всеки, проврял се през венеца ще бъде здрав.

Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце. Вярва се, че те са лековити.

На този ден слънцето поема пътя към зимата – денят постепенно става по-къс.

На този ден празнуват Енчо, Еньо, Яна, Янка, Янаки, Яне, Биляна и всички с имена на билки.

Св. Йоан Кръстител или Предтеча е една от най-важните личности в християнството. Освен на 24 юни, Църквата му е посветила още два празника през годината – на 29 август, когато е денят на неговата смърт, познат като Секновене в народната традиция, и на 7 януари – Ивановден.

Йоан е дългочакана и единствена рожба на праведните Захарий и Елисавета, които живеели в юдейския град Хеврон. Бащата Захарий бил един от свещениците на големия Йерусалимски храм.

Със съпругата си живеели праведно, но нямали деца, въпреки че усилно се молели на Бог да ги ощастливи с наследници. Вече били в напреднала възраст, когато пред Захарий се явил ангел.

Свещеникът се уплашил, но ангелът му отвърнал да не се бои, защото молитвата му е чута от Господ – съпругата му Елисавета ще роди син, който ще бъде наречен Йоан (в превод „Божия благодат“, „Божия милост“) и ще бъде „велик пред Господа“.

Скоро след като Захарий се прибрал у дома си, Елисавета заченала. Съпрузите искрено благодарили на Бога за неговата милост. Според евангелския разказ преди да роди Елисавета е посетена от нейната сродница – Мария от Назарет. Когато съпругата на Захарий родила момче, съгласно Божието обещание, тя казала да го нарекат Йоан.

Половин година след сина на Захарий и Елисавета се родил и Иисус Христос. Поради заповедта на цар Ирод да бъдат избити всички деца – от новородените до тези на двегодишна възраст, животът на младенеца Йоан също бил застрашен.

Не след дълго родителите починали и момчето било отгледано от близки роднини, а когато достигнал пълнолетие Йоан се оттеглил в пустинята.

Там живял аскетично и проповядвал покаяние на хората, подготвяйки ги за идването на Спасителя – Иисус Христос. Йоан Кръстител първи започва покръстването на юдеите във водите на река Йордан.

Светият Предтеча е човекът, когото Христос прославил повече от всички други човеци: „Между родените от жени няма нито един пророк по-голям от Йоана Кръстителя“ (Лука 7:28). Той е най-големият измежду пророците не по възраст, тъй като е живял едва тридесет години, а по благодат и слава, бидейки удостоен не само да види, но и да кръсти очаквания Месия.

Прегледана: 184885

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече