Интересен ден в парламента: ГЕРБ не дойдоха, ДПС искат избори, ИТН – нов кабинет

0

Първият пленарен ден след като Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си, тръгна оптимистично. Преди началото на заседанието някои от депутатите коментираха решението на ИТН да напуснат управлението.

Зам.-председателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов беше лаконичен: „Каквото и да Ви говорят, да знаете, че става въпрос за пари.“

По думите му в ситуацията на война е „абсолютно безотговорно“ да се остави страната без управление. Ген. Атанасов добави, че ДБ ще направи всичко, за да се укрепи управлението. Според него това е възможно с нови преговори.

Той заяви, че трябва да бъде подкрепено правителство на малцинството в този му състав. С това си изказване той отхвърли искането на ИТН за ново правителство, излъчено в този парламент. Това предложение дойде от Ива Митева тази сутрин в ефира на Нова телевизия.

Ген. Атанасов заяви, че ДБ ще подкрепи кандидатурата на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ. 

Той потвърди ангажимента на ДБ да направи необходимото, за да предотврати предсрочните избори.

Другият лидер на ДБ Христо Иванов каза, че все още няма окончателен отговор как ще продължи работата на правителството.

Той беше остър в оценката си за политическия ход на ИТН:

Те взеха това решение без да поискат преразглеждане на коалицията, просто решиха да хвърлят страната през прозореца. Страната не е готова за избори. Правителството на малцинството в един парламент с такъв набор от политически сили означава да се намери формула за търсене на подкрепа, за да не изглежда тя въпрос на някакви пазарлъци.“

По думите му не трябва да се рискува с плаващи мнозинства.

„Нов кабинет не е като да си купим нови обувки. Става дума да се намери формула за това какво легитимно управление и какъв резултат може да бъде постигнат.“

Любомир Каримански от „Има такъв народ“ заяви, че парламентът ще си работи, както досега.

По думите му мостовете между „Има такъв народ” и останалите коалиционни партньори не са прекъснати, особено с частта извън ПП.

Относно искането на Ива Митева за нов кабинет в рамките на сегашния парламент той заяви, че не са водени разговори с президента Румен Радев.

Съпартиецът му Станислав Балабанов определи вчерашната пресконференция на ПП като страх и кризисен пиар.

По-късно Ива Митева заяви, че групата на ИТН е единна, а останалите три партии няма да получат нито един техен депутат.

Тя заяви, че за КПКОНПИ не са имали разговори:

„За КПКОНПИ сме имали коалиционен съвет на 31 януари, оттогава до 24 май е нямало нищо, на 24 май сме получили закона, ще ви го предоставя сега, сравнете го с действащия – копи-пейст. Не само копи-пейст, а и с всичките му сбъркани формулировки. Много добре знаете, аз самата съм го критикувала многократно, тогава беше приет почти без никакво обсъждане в парламента, тъй като беше казано, че е политически закон. Тогава ние експертите остро възразихме, от чл. 1 до последния му параграф, има проблеми в този закон.“

Хамид Хамид заяви, че ДПС няма да подкрепи правителството.

„Да подкрепяме кабинет на Кирчо Лъжеца и Асен Крадеца? Вие шегувате ли се?“, каза той, цитиран от Офнюз.

Александър Симов от БСП смята, че в този момент България не се нуждае от нови избори.

„Надявам се на здрав разум. Но в крайна сметка – никой не се плаши от избори. Ако трябва, ще направим още едни и още едни след тях“, заяви той.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отново се самопокани във властта:

„Написахме при какви условия можем да участваме в управлението. В противен случай отиваме на предсрочни избори, защото се оказа, че това, което иска българското общество, не е това, което иска българското Народно събрание“.

Депутатите от ГЕРБ-СДС не дойдоха НС. Вчера председателят им Бойко Борисов обяви пред медиите, че не знаел какво става, защото нямало ток в Банкя.

Прегледана: 177230

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече