Баришников със силно писмо до Путин: Вашият руски свят ще умре от страховете си

0

Световноизвестният руски балетист Михаил Баришников написа отворено писмо до Владимир Путин, след като основаният от него сайт за помощ към жертвите на войната – „Истинската Русия“ („Настоящая Россия“), бе блокиран от Роскомнадзор.

Баришников е един от създателите на платформата заедно с писателя Борис Акунин и икономиста Сергей Гуриев. Те я основаха в самото начало на руската военна инвазия в Украйна, на 8 март.

А ето и текста на писмото, публикувано днес от Meduza.

„Г-н Президент,

От страх вашите придворни са наредили да бъде блокиран нашият уебсайт – сайтът на „Истинската Русия“. Страхът им е разбираем. Той ни дава увереност, че сме прави. 

Както и по-рано, когато в детството ми вашите тънковрати предшественици възлагаха на мен, сина на руски офицер, ролята на окупатор в Латвия, тя не ми прилягаше. Научих латвийски език и от 26-годишна възраст, завинаги отхвърляйки ролите, определени от вашите учители, вече почти половин век живея като човек на свободния свят! И все още ме наричат руснак. Наричат моя приятел Борис Акунин руски писател, а Сергей Гуриев – руски икономист. Хора като нас донесоха повече чест на руския свят от всичките ви неточни високочни оръжия.

Вашият руски свят – свят на страха, свят, който гори учебниците по украински език, не може да просъществува, докато ни има нас, ваксинираните още в детството срещу тази чума. А нашия свят ще го бъде – въпреки всичките ви блокирания. Ние знаем как да съхраним ценностите на нашия руски свят. И вашият свят, ако не се събуди, ще умре от страховете си.

Вие знаете от какво се страхувате. И правилно се страхувате. Вие знаете кое оръжие удря точно!“

Сайтът на „Настоящая Россия“ е бил блокиран на територията на Русия на 24 май, съобщават опозиционните медии. Сред заявените цели на проекта бе „помощ за жертвите на тази война – на първо място украинските бежанци, но ние искаме и да подкрепяме руските бежанци – хората, които не желаят да останат в Путинова Русия“, припомня рускоезичният сайт, базиран в Латвия.

Михаил Николаевич Баришников, роден в Рига през 1948 г., е смятан за един от най-големите балетисти в историята, заедно с Рудолф Нуреев и Владимир Василиев. След обещаващо начало на кариерата му в Мариинския балет в Ленинград, при турне в Торонто през 1974 г. Баришников остава в Канада. Известно време танцува на свободна практика, а впоследствие се присъединява към градския балет на Ню Йорк като главен танцьор, за да усвои стила на Джордж Баланчин. След това танцува в Американския балетен театър, където по-късно става художествен ръководител. Успехът му като драматичен актьор на сцената, в киното и телевизията го превръща в най-широко известния и признат съвременен танцьор и хореограф. 

През 1977 г. получава номинация „Оскар“ за ролята на Юрий Копейкин във филма „Повратна точка“ (любопитно съвпадение с прякора на скандална проруска политическа фигура у нас). Играе и в сериала „Сексът и градът“, както и във филма „Бели нощи“ с Грегъри Хайнс, Хелън Мирън и Изабела Роселини.

Прегледана: 173530

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече