Пак стрес преди матурата: Вместо ковид – тази година транспортни блокади

0

Вариант 13 се падна на матурата по български език. Тестът бе генериран рано тази сутрин в просветното министерство сред близо 6 млн. комбинации. Кои са точно двете теми за интерпретативното съчинение и есето, ще се разбере след приключване на изпита. 

Над 46 000 зрелостници и 26 000 квестори се явяват днес на първата задължителна матура по български език и литература. В София около 9200 младежи ще държат изпита, който вместо с ковид мерки ще бъде съпътстван от блокади. Протестиращите превозвачи са уверили просветния министър, че няма да блокират пътищата до 8:30 ч., за да могат 12-класниците да се придвижат спокойно до училищата. Същото обаче не може да се каже със сигурност за служителите на градския транспорт в столицата, заради чийто протест автобусите вероятно ще закъсняват за разписанията си.

Т.г. матурата започва в 8:30, а не в 8 ч., както бе предишни години, с цел по-спокойна организация на изпита както в учебните заведения, така и за учениците. Зрелостниците вече би трябвало да са получили служебната си бележка в кое точно училище ще полагат изпита. От т.г. тя може да е в електронен вариант, т.е. ще може да се покаже и по телефона. Освен нея, те трябва да носят и документ за самоличност, за да бъдат допуснати до залите. Местата си следва да заемат до 8 ч., което означава, че следва да отидат до училищата около половин час по-рано – към 7:30 ч.

Задължително е да имат черна химикалка. „Това е важно предвид сканирането на изпитните работи. Черният химикал предполага по-голяма разделителна способност, която да гарантира четимостта на попълнения материал“, обясни шефът на РУО-София Ваня Кастрева БНТ. Тя посъветва учениците да пропътуват предварително пътя до училището, в което са разпределени, за да няма закъснели или объркали мястото.

БЛОКАДА

Миналата седмица просветният министър Николай Денков разговаря с организаторите на националния протест на превозвачите, приканвайки ги да съобразят действията си с факта, че над 46 000 младежи в цялата страна ще се явят на задължителен изпит, от който в голяма степен зависи бъдещето им. Вчера той коментира, че е получил уверения от тях, че учениците ще могат безпрепятствено да стигнат до училищата.

„Изпратихме писмо до кмета на София г-жа Фандъкова, тъй като за момента единствено градският транспорт в столицата дава някакви сигнали, че може и да не се съобрази с това изискване. Надявам се и те да проявят разум и всичко да е наред“, заяви той, настоявайки пред Фандъкова да даде разрешение за протест чак след 8:30 ч., до когато и градският транспорт да работи нормално. Вчера обаче тя коментира, че режимът за протестите е уведомителен, а не разрешителен, т.е. не се знае дали служителите на транспорта ще съобразят началния час на стачката си със старта на матурата. Протестът им е обявен за 8 ч., но Фандъкова припомни, че учениците трябва да са заели местата си до 8 часа, т.е. би трябвало да избегнат задръстванията.

Вчера следобед от синдиката на транспортните работници към КТ „Подкрепа“ увериха, че ще направят изключение за учениците по пътя им към изпитите. „Ако има закъснял ученик в близост до тези кръстовища, ще имаме служебни коли. Ако се наложи, ще ги закараме до училищата“, обеща Иван Кирилов от синдиката пред Би Ти Ви.

Зрелостници коментираха по-рано пред БНТ, че са добре подготвени за матурата, но ги е страх да не закъснеят. „Както разбрах, и градският транспорт няма да работи. Аз съм с кола, ако улиците са затворени, това ще е много голям проблем“, казва Александра. „Има такава опасност, но аз си карам мотор, така че ще мина“, спокоен е Александър. „Аз още не знам къде ще бъде моята матура, но ще тръгна, когато се налага, за да съм сигурен, че ще стигна навреме“, заявява Мартин.

ОТ ЦЕНТЪРА ДО ГАРА ИСКЪР

Родители се оплакаха пред „Сега“, че синът им е разпределен от центъра на столицата, където е училището му – Търговско-банковата гимназия, чак в Гара Искър. Друг негов съученик пък трябва да държи матурата в „Люлин“, трети – в „Сухата река“. „Кому е нужно това разкарване, нали вече навсякъде има камери срещу преписване“, ядосват се те, изчислявайки, че трябва да станат минимум в 6 ч., за да стигнат до 7:30 в училището, като и това не е сигурно дали и това време ще е достатъчно на фона на задаващите се протести. „В малките населени места, където има само едно училище, учениците остават да държат матурата на същото място. Защо небъде така навсякъде? Така се получава неравнопоставеност с останалите“, коментират още засеганти. 

ПРОЩЪПАЛНИК

За първи път на матурата по български език тази година младежите ще имат 1/3 по-малко произведения и ще избират между две различни теми в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Въпросите с избираем отговор ще са само 22, с осем по-малко от м.г. с цел да не може само с налучкване на отговорите на тези въпроси да се изкара тройка. Ново т.г. е и по-високата летва – изпитите ще се смятат за издържани при минимум 30 т., които носят оценка „среден 3“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

За първи път тази година втората задължителна матура, която е на 20 май, няма да е по предмет по избор, а по предмет, изучаван като профилиращ в 11 и 12 клас. Така, за първи път т.г. ще има възможност да се държи втори задължителен държавен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство – разбира се, при условие, че те са изучавани като профилиращи.

При изпитите по желание пък, които могат да са до два на брой, учениците могат да избират между български език и литература, чужд език, включително японски, китайски, корейски и т.н., математика, информационни технологии, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизации, география и икономика и философия. Именно заради 3 пъти по-големия брой на изпитите т.г. и организацията на матурите ще е по-сложна – ще се наложи да има изпити и сутрин, и следобед.

Автор: Силвия Георгиева, в. Сега

Прегледана: 183265

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече