Правителството предлага: 25 ст. отстъпка на литър бензин и дизел

0

Отстъпка от 25 стотинки на литър бензин и дизел ще получава всяко физическо лице при зареждане на автомобила си на бензиностанция. Отстъпката ще се получава директно всеки път при зареждане до 50 литра. Това е една от антикризисните мерки, които кабинетът обсъжда. Тя може да влезе в сила от юни, съобщи по Нова зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

Във вторник, 10 май, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи, че идната седмица ще бъде представен антиинфлационен план с мерки за подкрепа на бизнеса и физическите лица на стойност 1,5 млрд. лева – 2 млрд. лева. Той не даде подробности, защото предстоят още политически консултации и съгласувания.

Запитан на колко зареждания ще имаме право, зам.-министър Данаилов отговори: „50 литра са достатъчно количество, което ще ви стигне за доста дълъг период. Към момента не се обсъждат други ограничения. Надяваме се още в рамките на този месец да изчистим всички детайли с търговците и това да стартира от следващия месец“. По думите на зам.-министъра схемата е подобна на компенсациите и помощите, които се получават за електроенергия.

Във връзка с възможното отпадане на акциза за електроенергията, метана и природния газ, Данаилов отбеляза, че „когато става въпрос за промяна в данъчното законодателство, трябва да се мине през уведомителен и разрешителен режим с ЕК“. „Това може да стане в рамките на няколко месеца. Документите за подаване на този вид уведомление са подготвени. Оптимистично е това да стане до около три месеца.“

Данаилов коментира и договорените между премиера Кирил Петков и вицепрезидента на САЩ Камала Харис доставки на втечнен газ за България – на цени, по-ниски от тези на „Газпром“. „Работата по идеята за доставки на втечнен природен газ от САЩ започна още от февруари. Това е финализиране на проведените разговори през този период“, каза зам.-министърът. Според него конкретната цена зависи от много условия, включително как ще се извършва доставката.

„В момента не разполагам с конкретика. Напълно е възможно цената да е по-ниска от тази на „Газпром“, защото тя е доста висока“, изтъкна Данаилов. И добави: „Цената на тръбния газ, когато се доставя на повече от 4000 км, със сигурност става достатъчно висока и може да бъде и по-висока от тази на втечнения природен газ“.

Запитан дали става въпрос за регулярни или временни доставки, той отговори: „По-скоро става въпрос за регулярни. Такава е и общата договореност между Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен“. Неотдавна двамата лидери договориха месечни доставки от по 15 млрд. куб. метра втечнен природен газ от САЩ за Европа.

Прегледана: 183290

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече