Медиите в България вече са малко по-свободни – изкачваме се на 91 място

0

България се изкачва с 21 места в годишната класация на „Репортери без граници“, която излиза всяка година на 3 май – Деня на свободата на печата. Тази година България заема 91 позиция от общо 180 места.

През 2021 страната бе на 112 място. Скокът обаче не се дължи на някакво сензационно подобряване, а най-вече на промяна в използваната методология на изготвяне на класацията. Авторите подчертават, че тазгодишната класация е несравнима с предходните.

От ефира на националните БНР и БНТ, но и на повечето големи медии продължава да се лее руска пропаганда и дезинформация. Това трябва да спре, смята Георги А. Ангелов.

Сърбия изпреварва България

Индексът се основава на оценка от 0 до 100 точки, като 100 е най-добрият резултат. Норвегия, която за поредна година е първенец в класацията, има 92.65 точки. С най-лошия резултат е Северна Корея – 0 точки.

България получава 59.12 точки. А оценката гласи: ситуацията в страната е „проблематична“. През 2021 година медийната ситуация бе оценена като „много тревожна“.

Северна Македония, Сърбия и Румъния застават преди България – съответно на 57, 79 и 56 позиция. И Унгария изпреварва България, заемайки 85 място.

Ново правителство – нова надежда

В доклада на „Репортери без граници“ се посочва, че България, а и Молдова тази година изпъкват благодарение на смяната в управлението и надеждата, че тази промяна е „донесла подобряване на положението на журналистите, въпреки че олигарси все още притежават или контролират медии“.

Във визитката на България на сайта на „Репортери без граници“ се казва: „Малко на брой компании притежават голяма част от медиите в страната и определят редакционната линия, съобразявайки се с водещи политици.“ Там се посочва още, че в много случаи има неясноти около собствеността на медиите, както и че независимите медии биват подлагани на тормоз чрез съдебни шикани като данъчни процеси, дела за клевета или ужасни глоби, а критичните журналисти – чрез насилие или мръсни кампании. Особено опасно в България е за журналисти, които информират по темите корупция или присвояване на европейски средства.

Прегледана: 181670

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече