Лъсна нова лъжа на Бойко Борисов

0

Решението на Русия да спре газа за България разбива на пух и прах и тезата на Бойко Борисов, че щом газопроводът „Турски поток“ минава през страната, имаме гаранции за сигурност, пише Капитал.

„100% енергийно независими сме, никой няма да ни спира кранчето“, каза Борисов през март 2021 г. след пускането на тръбата.

Всъщност обаче България не може да ползва и една молекула от това, което „Газпром“ транзитира по тази тръба към Сърбия и Унгария. Но при достатъчно политическа воля от страна на българското правителство, можем да спрем потока по газопровода от Турция към Сърбия в отговор на руските действия.

Това не е първият път, когато Русия спира газа за България. На 7 януари 2009 г. доставките пак бяха спрени напълно след спор между Москва и Киев. Кризата тогава продължи само пет дни, но горчивият урок за пострадалите насред зимата държави беше ясен – не може да се разчита на Русия за енергийната сигурност. Това се потвърждава и сега. Проблемът е, че за всички тези години управлението на ГЕРБ не направи абсолютно нищо, за да осигури алтернатива на руската зависимост.

Прегледана: 185515

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече