Руски карикатурист, върл критик на Путин, избяга в България

0

Известният руски карикатурист Сергей Йолкин, който в рисунките си не щадеше Путин, е поредният интелектуалец, напуснал Русия в последния месец. За момента той се е установил в България, съобщава самият художник в своя Фейсбук профил.

„Все пак заминах от Русия. Граничарят-митничар не искаше да ме пусне като Лао Дзъ. Но сега съм в България. Бъдещето е мъгляво“, написа той, цитиран от в. Сега.

За няколко часа под поста се натрупаха стотици окуражителни коментари, не само от руснаци, но и от българи. Йолкин е познат на българската публика от сатиричното издание „Прес-прес“, където е публикувал свои карикатури. Беларуският му колега Денис Лопатин пък му написа: „Поздравявам те за новия живот!“ 

Сергей Йолкин е роден през 1962 г. във Воркута, Коми. Рисува от най-ранно детство и учи в художествено училище, но после завършва архитектура и работи в градоустройството. През 1999 г. окончателно се преквалифицира в професионален карикатурист. Рисувал е за всички най-големи руски медии като „Известия“, The Moscow Times, РИА „Новости“ и др. В последните години рисува политически карикатури за „Радио Свобода“ и „Дойче Веле“.

Един от основните персонажи в творчеството му е президентът Путин. Изобразява го с огромен нос, какъвто Путин всъщност няма, но това прави стила на Йолкин мигновено разпознаваем.

По негови карикатури година след инвазията в Крим е създаден и кратък анимационен филм, пародия на култовата съветска лента „Ирония на съдбата или Честита баня“, под заглавие „Ирония на съдбата или Честит Крим!“

Прегледана: 175905

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече