Учени изобретиха хартия за многократна употреба от цветен прашец (видео)

0

Учени от технологичния университет Нанянг в Сингапур са създали хартия за многократна употреба на базата на слънчогледов прашец, съобщи Юрикалърт, предава БТА.

Технологичният процес включва използването на алкални соли и разтворители за отстраняване на излишните съставки, измиване с дейонизирана вода и сушене на въздух във форми. В резултат на това разработчиците са получили листове с дебелина 0,03 мм, които са били обработени допълнително с оцетна киселина.

Учените твърдят, че хартията, която не предизвиква алергични реакции у потребителите, може да се използва до осем  пъти на обикновен лазерен принтер.

Друга важна особеност е, че производството на хартия от цветен прашец е по-екологично и намалява въглеродните емисии и потреблението на енергия, свързани с обработката на традиционните хартиени продукти.

По време на демонстрацията на разработката е използван обикновен лазерен принтер. Върху хартията е отпечатана картината „Слънчогледи“ на Ван Гог. След това нанесената боя се отстранява, като листът се поставя в слабо алкален разтвор. След изсушаване материалът се използва повторно. Експериментът е показал, че хартията може да издържи осем цикъла на „презапис“, без да губи целостта на структурата си.

Изследователите вече са подали заявка за международен патент.

Прегледана: 177770

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече